Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα αν έχετε μπούκωμα ή συνάχι

Το κρυολόγημα συχνά οδηγεί σε έναν συνδυασμό καταρροής ή βουλωμένης μύτης, δυσκολεύοντας την αναπνοή και τον άνετο ύπνο.

Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά και μπορεί να διαταράξουν την ξεκούρασή σας, η οποία είναι απαραίτητη για να ξεπεράσετε πιο γρήγορα το κρυολόγημα.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο γιατί το κρυολόγημα προκαλεί μπούκωμα ή συνάχι, μαζί με συμβουλές και θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Γιατί έχετε μπούκωμα ή συνάχι όταν κρυολογείτε

Όταν κρυολογείτε το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινάει για να καταπολεμήσει την μόλυνση. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς που μολύνουν την ανώτερη αναπνευστική οδό, επηρεάζοντας κυρίως την μύτη και τον λαιμό. Καθώς το σώμα αντιδρά στον ιό, διάφορες διεργασίες συμβάλλουν σε καταρροή ή βουλωμένη μύτη:

  • Αυξημένη παραγωγή βλέννας: Ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος είναι να παράγει επιπλέον βλέννα στις ρινικές οδούς. Αυτή η βλέννα βοηθά στην παγίδευση ιών και βακτηρίων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καταρροή ή συμφόρηση στην μύτη σας.
  • Φλεγμονή των ρινικών ιστών: Ο ιός του κρυολογήματος προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση της μύτης, οδηγώντας σε πρήξιμο των ρινικών οδών. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να περιορίσει τους ρινικούς αεραγωγούς, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.
  • Πίεση κόλπων: Απόφραξη των ρινικών κόλπων μπορεί να εμφανιστεί, όταν συσσωρεύεται βλέννα στις ρινικές κοιλότητες, ασκώντας πίεση και δυσφορία στην περιοχή. Αυτό μπορεί να κάνει την μύτη να αισθάνεται βουλωμένη, ακόμη και όταν δεν υπάρχει καταρροή.

Ο συνδυασμός συσσώρευσης βλέννας, φλεγμονής και πίεσης κόλπων έχει ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική καταρροή ή βουλωμένη μύτη που σχετίζεται με το κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα όταν ξαπλώνετε.

ill-sick-cold-flu-unwell-runny-nose

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν έχετε καταρροή ή βουλωμένη μύτη

Ο ύπνος με συνάχι ή μπούκωμα είναι δύσκολος, αλλά αρκετές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συμφόρησης και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές:

  1. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Ένας υγραντήρας προσθέτει υγρασία στον αέρα του υπνοδωματίου, ο οποίος βοηθά να καταπραΰνει τις ερεθισμένες ρινικές οδούς και να χαλαρώσει τη βλέννα. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή τη νύχτα, ιδιαίτερα εάν ο ξηρός αέρας συμβάλλει στην ενόχλησή σας.
  2. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά στην αραίωση της βλέννας, διευκολύνοντας το σώμα να την καθαρίσει από τις ρινικές οδούς. Ζεστά υγρά, όπως αφεψήματα από βότανα ή ζωμός, μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση, καταπραΰνοντας τον λαιμό και μειώνοντας τη συμφόρηση.
  3. Ανυψώστε το κεφάλι σας: Ο ύπνος με το κεφάλι λίγο ανυψωμένο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης των κόλπων και στην πρόληψη της συγκέντρωσης βλέννας στις ρινικές οδούς. Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι, για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα και να ανακουφίσετε τη ρινική συμφόρηση.
  4. Δοκιμάστε ρινικές πλύσεις ή σπρέι με φυσιολογικό ορό: Τα σπρέι φυσιολογικού ορού ή τα ρινικά ξεβγάλματα βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας βλέννας και στην μείωση της φλεγμονής στις ρινικές οδούς. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τη συμφόρηση χωρίς τη χρήση φαρμάκων και να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για καλύτερο ύπνο.
  5. Κάντε ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο: Ένα ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των ρινικών οδών λόγω του ατμού στο μπάνιο, ο οποίος χαλαρώνει τη βλέννα και μειώνει τη φλεγμονή. Η εισπνοή του ατμού, ενώ κάνετε ντους, μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή και να βελτιώσει την άνεση όταν ξαπλώνετε.
  6. Αποσυμφορητικά χωρίς ιατρική συνταγή (με προσοχή): Τα αποσυμφορητικά σπρέι ή χάπια μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του ρινικού οιδήματος και στο άνοιγμα των αεραγωγών για ευκολότερη αναπνοή. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως όχι περισσότερο από 3 ημέρες) για να αποφευχθεί η λεγόμενη “συμφόρηση επαναφοράς”, όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά τη διακοπή του φαρμάκου.
  7. Εφαρμόστε τζελ/αλοιφή με μενθόλη: Τα προϊόντα επάλειψης με βάση τη μενθόλη και τον ευκάλυπτο μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ρινικών διόδων παρέχοντας μια αίσθηση δροσιάς που μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο εύκολη. Βάλτε μια μικρή ποσότητα στο στήθος ή στον λαιμό σας πριν τον ύπνο για προσωρινή ανακούφιση.
blocked-nose

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί ένα κρυολόγημα να δυσκολέψει τον ύπνο ακόμα και χωρίς μπούκωμα;”

Ναι, ακόμη και χωρίς βουλωμένη μύτη, συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και οι πόνοι στο σώμα μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο. Η συμφόρηση σε άλλες περιοχές της αναπνευστικής οδού, όπως ο λαιμός ή το στήθος, μπορεί επίσης να διαταράξει την ανάπαυση.

“Ο ύπνος ανάσκελα επιδεινώνει τη ρινική συμφόρηση;”

Ναι, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση βλέννας στις ρινικές οδούς, επιδεινώνοντας τη συμφόρηση. Συχνά συνιστάται να κοιμάστε στο πλάι ή να σηκώσετε το κεφάλι σας, για να μειώσετε τη σοβαρότητα μιας βουλωμένης μύτης.

“Πόσο διαρκεί το μπούκωμα στο κρυολόγημα;”

Μια βουλωμένη μύτη που προκαλείται από κρυολόγημα διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες. Τα συμπτώματα θα πρέπει να βελτιώνονται, καθώς ο ιός του κρυολογήματος υποχωρεί, αλλά η χρήση των θεραπειών που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

“Μπορεί το μπούκωμα τη νύχτα να είναι σημάδι για κάτι άλλο εκτός από κρυολόγημα;”

Ναι, μια βουλωμένη μύτη τη νύχτα μπορεί επίσης να προκληθεί από αλλεργίες, μολύνσεις κόλπων ή ξηρό αέρα. Εάν η συμφόρηση επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό.

Σύνοψη

Η αντιμετώπιση μιας καταρροής ή βουλωμένης μύτης, όταν έχετε κρυολόγημα, μπορεί να κάνει τον ύπνο δύσκολο, αλλά ακολουθώντας απλές συμβουλές -όπως η χρήση υγραντήρα, καλή ενυδάτωση και η ανύψωση του κεφαλιού σας στο κρεβάτι- μπορείτε να αναπνέετε ευκολότερα και να κοιμάστε καλύτερα. Τα κρυολογήματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, αλλά αυτές οι θεραπείες μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη ανακούφιση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε γιατρό για περαιτέρω συμβουλές.

Πηγές: healthline.comwebmd.comsleepfoundation.orgmedicalnewstoday.com