Οι 7 ιδανικοί προορισμοί για ταξίδια την 28η Οκτωβρίου 2024

Φέτος η 28η Οκτωβρίου μας προσφέρει ένα τριήμερο, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μια εκδρομή για το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Όταν αναζητάμε επιλογές για διήμερη ή ημερήσια απόδραση το φθινόπωρο, δύο είναι τα κύρια κριτήρια: η κοντινή απόσταση από το σπίτι μας και η φυσική ομορφιά του τοπίου, με πλούσια φύση και πράσινο.

Ακολουθούν οι 7 καλύτεροι προορισμοί για όσους κατοικούν στην Αθήνα και επιθυμούν να απολαύσουν ένα μίνι ταξίδι στην επαρχία.

Καλάβρυτα

Απέχοντας λιγότερο από 2,5 ώρες από το κέντρο της Αθήνας και με επιλογές για όλα τα βαλάντια, τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Πρόκειται για ένα τουριστικό, αλλά γραφικό μέρος μεγάλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος, με τα μνημεία να ανέρχονται από τα αρχαία, μέχρι και τα μεσαιωνικά και σύγχρονα χρόνια.

Ο οδοντωτός φυσικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της περιοχής, ωστόσο άνετα τον ανταγωνίζεται το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, κρυμμένο μέσα στο βράχο εδώ από το 362.

Βυτίνα

Περίπου δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, θα βρείτε τη Βυτίνα, ένα πανέμορφο χωριό, με πετρόχτιστα σπιτάκια και ένα ρομαντικό μονοπάτι που θα σας μαγέψει.

Η τοποθεσία του χωριού είναι ιδανική, καθώς όχι μόνο βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα, αλλά απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου και περίπου μισή ώρα από τα εμβληματικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα και Βαλτετσινίνκο, γεγονός που την καθιστά ιδανική βάση για ένα τουρ.

Αξίζει να επισκεφτείτε τον δρόμο της αγάπης, μια εντυπωσιακή διαδρομή πλαισιωμένη με αρωματικά σφενδάμια και καταπράσινα πλατάνια, το φύλλωμα των οποίων κιτρινίζει τους φθινοπωρινούς μήνες, συνθέτοντας ένα παραμυθένιο, άκρως ινσταγκραμικό σκηνικό.

Καρπενήσι

Στην αγκαλιά μιας θάλασσας βουνοκορφών, θα συναντήσετε τον πιο ορεινό νομό της Ελλάδας, που θα σας καλωσορίσει με το θρόισμα των ελάτων της και την δροσιά των νερών της.

Πέρα από τη συναρπαστική φύση, θα θαυμάσετε τη γραφική αρχιτεκτονική της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μεγάλη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, με τις περίτεχνες μαρμάρινες βρύσες της, καθώς και τα μεγάλα και άνετα πεζοδρόμια, που εξασφαλίζουν πως οι βόλτες σας θα είναι κάτι παραπάνω από άνετες.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι γνωστό για την ομορφιά του και σίγουρα αποτελεί πρώτης τάξεως επιλογή-πασπαρτού, τόσο τους καλοκαιρινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για έναν ρομαντικό προορισμό, με γραφικά σοκάκια, όμορφα τοπία, μοναδική ιστορικότητα και εξαιρετικό φαγητό.

Από το Παλαμίδι, μέχρι το Κάστρο και φυσικά την Ακροναυπλία, οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικές. Καταλήγοντας στην Παλιά Πόλη θα θαυμάσετε τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά ντόπια προϊόντα και τέλος θα αφεθείτε στην ομορφιά της Νέας Πόλης με το πιο κοσμοπολίτικο άρωμα.

Ναύπακτος

Το στολίδι της Ρούμελης, η Ναύπακτος, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για φθινοπωρινές σας εκδρομές – και όχι μόνο. Το φυσικό της κάλλος, που συνδυάζει βουνό, με θάλασσα και καταπράσινη βλάστηση είναι εντυπωσιακό, ωστόσο ίσως ακόμα περισσότερο η Ναύπακτος τραβά τους επισκέπτες με την επιβλητική αρχιτεκτονική της και την αρχαία ιστορία 3.000 ετών που κουβαλά.

Η ρομαντική αυτή καστροπολιτεία είναι ακόμα πιο μαγική κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και ο ταξιδιώτης δύσκολα θα πιστέψει ότι βρίσκεται μόλις 3 ώρες από την πρωτεύουσα.

Τρίκαλα Κορινθίας

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, τα Τρίκαλα ορεινής Κορινθίας είναι ένας προορισμός που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα, καθώς διαθέτει εντυπωσιακά φυσικά τοπία, παραδοσιακούς οικισμούς και αρκετές επιλογές σε διασκέδαση.

Η διαμονή είναι λίγο πιο ακριβή από τις υπόλοιπες επιλογές, ωστόσο οι τιμές παραμένουν λογικές. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την πανέμορφη λίμνη του Δασίου, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο της Ζηρείας.

Δημητσάνα

Κλασική και αγαπημένη, η Δημητσάνα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά-στολίδια της ορεινής Αρκαδίας, με τα πετρόχτιστα καλντερίμια, τα εντυπωσιακά μοναστήρια και το επιβλητικό φαράγγι του Λούσιου να συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Πρόκειται για έναν προορισμό-πασπαρτού, κατάλληλο για ρομαντικές αποδράσεις, οικογενειακές εκδρομές αλλά και εναλλακτικές εξορμήσεις, καθώς οι επιλογές είναι αμέτρητες και η θέα συγκλονιστική (η Δημητσάνα είναι χτισμένη σε ένα λόφο που αγγίζει τα 1.000 μέτρα υψόμετρο).

Υπάρχει επιλογή για χιονοδρομικό κέντρο (Μαίναλο), καθώς και για διάφορα αθλήματα (αναρρίχηση, ιππασία, rafting κ.ά.), ενώ για να χαλαρώσετε, μπορείτε να καθίσετε σε κάποιο από τα χαριτωμένα καφέ, ή να περιηγηθείτε στα σοκάκια του χωριού, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός από το 1978