Η Google εργάζεται σκληρά για να κλείσει το κενό ασφαλείας που διαχωρίζει τα iPhone της Apple από τα τηλέφωνα Android.
Αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ημερομηνία κυκλοφορίας του Android 15, το οποίο θα εισάγει live ανίχνευση απειλών μέσω της AI-powered Play Protect, επιτρέποντας την άμεση αναγνώριση επικίνδυνων εφαρμογών στις συσκευές.
Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της Google είναι η ριζική αναδιοργάνωση του Play Store.
Όπως σημειώνει ο Zak Doffman στο Forbes, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ανανεωμένη πολιτική στις 31 Αυγούστου, η Google ανέβασε τον πήχη για το πώς μια εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση στο Play Store. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα για το πόσο θα μειώσει πραγματικά τις απειλές από κακοσχεδιασμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ως δούρειοι ίπποι για να εισάγουν κακόβουλο κώδικα στα τηλέφωνα.
Σύμφωνα με αναφορά της Statista από τον Ιούνιο του 2024, ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών στο Play Store μειώθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το συνολικό νούμερο να είναι στα 1,7 εκατομμύρια εφαρμογές.
Εξίσου σημαντική είναι και η τελευταία αναφορά της Statista, που δείχνει ότι ο αριθμός των εφαρμογών που κυκλοφορούν μηνιαίως μέσω του Play Store μειώνεται γρήγορα. Τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησαν 29.000 νέες εφαρμογές, σε σύγκριση με σχεδόν 80.000 εφαρμογές τον προηγούμενο χρόνο και πάνω από 140.000 τον Μάρτιο του 2019.
Προειδοποιήσεις για τους χρήστες
Αν και αυτά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα, η αφαίρεση προβληματικών εφαρμογών και η αυστηρότερη επιθεώρηση της συμπεριφοράς των εφαρμογών σε συσκευές, η ευθύνη παραμένει στους χρήστες να αξιολογούν ποιες εφαρμογές επιτρέπουν στις συσκευές τους.
Η Google παρέχει έναν χρήσιμο οδηγό με τους «τέσσερις πυλώνες της ποιότητας εφαρμογών Android», που βοηθά τους χρήστες να κρίνουν αν πρέπει να κρατήσουν ή να αφαιρέσουν μια εφαρμογή.
Η Google επιμένει περισσότερο από ποτέ ότι οι χρήστες πρέπει να παραμένουν πιστοί στο Play Store και να αποφεύγουν το sideloading εφαρμογών (δηλαδή την εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές μη εξουσιοδοτημένου καταστήματος εφαρμογών), μια πρακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη συσκευή και τα δεδομένα.
Παρόλο που αυτή η προσέγγιση εγείρει ανάμεικτα συναισθήματα στην κοινότητα Android, η οποία έχει συνηθίσει σε λιγότερους περιορισμούς σε σύγκριση με την Apple, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το sideloading ενέχει υψηλούς κινδύνους.