Ελαιόλαδο: Και φέτος θα το πληρώσουμε «χρυσάφι» – Ο λόγος

Οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν φέτος να πληρώσουν «χρυσάφι» για το ελαιόλαδο. Αυτό αναμένεται, καθώς η πρώτη παρτίδα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου διατέθηκε σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή.

Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο στη Λακωνία, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Βοιών πούλησε τους πρώτους τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για αύξηση 1 ευρώ σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του 2023. Για σύγκριση, η περσινή σεζόν για τον ίδιο συνεταιρισμό ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου, με την πώληση ενός βυτίου ελαιολάδου στα 9,25 ευρώ το κιλό.

Η δημοπρασία του περασμένου Σαββάτου αφορούσε αγουρέλαιο από την ποικιλία Αθηνοελιάς, με αρχική τιμή τα 9 ευρώ το κιλό. Τελικά, η τιμή έκλεισε στα 10,2 ευρώ. Αυτή η τιμή είναι διπλάσια σε σύγκριση με το 2022 και σχεδόν τετραπλάσια από την τιμή που διατέθηκε η πρώτη ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον συνεταιρισμό πριν από πέντε χρόνια.

Τι έγινε στη δημοπρασία

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην πρώτη δημοπρασία του 2022 το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είχε διατεθεί στην τιμή των 5,07 ευρώ το κιλό, το 2021 έναντι 4,20 ευρώ το κιλό, το 2020 πουλήθηκε προς 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ το 2019 η τιμή πώλησης είχε ανέλθει σε 2,70 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημοπρασία συμμετείχαν 5 εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας από την Ελλάδα και την Ιταλία και τελικός πλειοδότης αναδείχθηκε μια ιταλική εταιρεία μεταποίησης, η οποία αγόρασε συνολικά 51 τόνους ελαιόλαδο.

Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” ότι απομένει να φανεί αν η υψηλή τιμή πώλησης της πρώτης παρτίδας του ελαιόλαδου είναι ευκαιριακή ή αν προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν. Όπως εξηγούν, η τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος κατά τη φετινή ελαιοκομική σεζόν θα διαμορφωθεί μετά την έναρξη της συγκομιδής και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με την κορονεϊκή ποικιλία να δίνει το στίγμα. Στο μεταξύ σημάδια ανάκαμψης, μετά τις προηγούμενες δύο το κακές χρονιές, εμφανίζει φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διεθνή παραγωγή την περίοδο 2024-2025 κάνουν λόγο για αύξηση του παγκόσμιου όγκου από 2,5 εκατομμύρια τόνους πέρυσι σε περίπου 3,1 εκατομμύρια τόνους φέτος, ποσότητα ίση με τον μέσο όρο των 6 προηγούμενων ετών.