Το μήλο φεύγει από το χωράφι με την τιμή του στο 0.70, όμως φτάνει στον καταναλωτή με την τιμή στο 1.70. Ποιος ο λόγος;
Ειδικότερα, ο ΣΕΚΛΑ αναφέρει πως η πορεία έχει ως εξής:
- 0,70€/κιλό παραγωγός
- 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής
- 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
- 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
- 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
- 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας
- 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων
Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70€. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35€/ κιλό.
«Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες φέρνουν από τη μια πλευρά τους παραγωγούς να απορούν αλλά και τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα το οποίο δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.