Ανατροπή στο λάδι: Χάθηκε η χρονιά, στα ύψη οι τιμές

«Εμείς περιμέναμε μια παραγωγή στους 250.000 λάδι αλλά μου φαίνεται ότι δεν θα μαζέψουμε ούτε τους 50. Με 34άρια και 32άρια Οκτώβρη μήνα οι παραγωγοί δεν μπορούν να μουν στα λιόφυτα να ραβδίσουν», ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), σε συνέντευξή του στο Action 24. «Με θερμοκρασίες που φτάνουν στους 32 και 34 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Οκτώβριο, είναι αδύνατο για τους παραγωγούς να βγουν στα λιόφυτα και να ξεκινήσουν τη συγκομιδή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα φέτος είναι η παντελής έλλειψη βροχοπτώσεων, η οποία έχει προκαλέσει έντονη ξηρασία. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχει βρέξει καθόλου. Υπάρχει ξηρασία. Βλέπουμε έτσι στα Χανιά που είναι ένας βροχερός νομός αφυδατωμένες τις ελιές. Πώς να βγάλεις λάδι από αφυδατωμένες ελιές;».

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε: «Τώρα, η τιμή του παραγωγού στην Κρήτη είναι 7,5 ευρώ, συνεπώς δεν θα πέσει κάτω από τα 13-14 ευρώ για τον καταναλωτή».

Καταλήγοντας, επισήμανε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα καταθέσουμε φάκελο στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την κατάσταση. Η χρονιά για το λάδι είναι σχεδόν χαμένη».

Που θα κλειδώσουν φέτος οι τιμές στο λάδι – Ποιος παράγοντας ψαλιδίζει τις προσδοκίες για μειώσεις

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής και πτώση των τιμών, και στο χωράφι και στο ράφι, ο καιρός δεν ευνοεί τους παραγωγούς που ήδη κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών.

Μιλώντας στο Action24 ο πρόεδρος της εθνικής ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι οι συνθήκες ξηρασίας ψαλιδίζουν τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή. «Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλύτερα από την περσινή αλλά διανύουμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι και φθινόπωρο. Στην Ιταλία ήδη μιλούν για μείωση 32% της φετινής παραγωγής που θα φτάσει τους 240.000 με 245.000 τόνους λάδι αλλά συνεχίζεται κι εκεί η ξηρασία».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παρόμοια δυνατότητα παραγωγής με τη διαφορά ότι στην Ιταλία το 80% οι ελαιώνες είναι αρδευόμενοι κι αυτό βοηθά στην παραγωγή, ενώ στη χώρα μας οι περισσότεροι, το 80% είναι ξηρικοί δηλαδή δεν ποτίζονται. Και η εκτίμηση για παραγωγή 200.000 – 240.000 τόνους ψαλιδίζεται.

Ερωτηθείς για τις φετινές τιμές επιβεβαίωσε ότι η πρώτη εμπορική πράξη φέτος για το αγουρέλαιο ήταν στα 10,5 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 7,5 ευρώ.

Υποστήριξε ότι η Ισπανία με παραγωγή στα 1.300.000 τόνους θα καθορίσει τις τιμές ενώ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα πέσουν οι τιμές αν δεν δούμε τις εξελίξεις του καιρού.

Μάλιστα, στάθηκε στη φετινή παραγωγή τονίζοντας ότι οι ελιές είναι αφυδατωμένες λόγω καιρού, κι αυτό σημαίνει ότι ενώ πέρυσι για 1 κιλό λάδι απαιτούνταν 4 κιλά ελιές, φέτος η αναλογία είναι 10 κιλά ελιές προς 1 κιλό λάδι. Σημείωσε δε ότι και ποιοτικά το λάδι δεν θα είναι το ίδιο με το περσινό.

Σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος κάλεσε τους καταναλωτές να μην περιμένουν μείωση της τιμής στο λάδι πριν το 2025.