Χρηματοδότηση και στρατηγική ανάκαμψης στην Κεφαλονιά: Η επίσκεψη Τριαντόπουλου σε Ληξούρι, Σάμη και Αργοστόλι [εικόνες]

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, πραγματοποιώντας από κοινού σειρά επαφών και συναντήσεων.

Εκκινώντας από τα Ζόλα επισκεφθήκαμε τον δρόμο που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιανό με την δέσμευση του Υφυπουργού για χρηματοδότηση της αποκατάστασης της δημοτικής οδού της Κοινότητας των Ζόλων, ύψους 300.000 ευρώ. Αμέσως μετά, μεταβήκαμε στο Ληξούρι και αφού κάναμε αυτοψία μαζί με τον Δήμαρχο κ. Γιώργου Κατσιβέλη στα έργα αποκατάστασης και υποδομών αναλύοντας την πρόοδο και την ολοκλήρωση τους, συναντηθήκαμε με τους πληγέντες συμπολίτες μας για την αποκατάσταση των εργατικών κατοικιών από τους σεισμούς του 2014 που παραμένουν σε εκκρεμότητα, έχοντας επιταχύνει όμως ιδιαίτερα τις διαδικασίες προόδου το τελευταίο διάστημα.

Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης από την ΚΤΥΠ για την αποκατάσταση των 8 κίτρινων σεισμόπληκτων κτιρίων των εργατικών κατοικιών με σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές και με το κλειδί στο χέρι , ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε από υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών η απαιτούμενη διαδικασία συναίνεσης όλων των δικαιούχων έτσι ώστε να εξελιχθεί το έργο και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική εξέλιξη που είχαμε τον Ιούλιο, όπου σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ και την απόφαση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου, παρατάθηκε το χρονικό διάστημα της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου έως 31.12.2027, για τις οποίες η ευθύνη ανακατασκευής και επισκευής τους έχει ανατεθεί από τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τους έχει παραδοθεί μέχρι τότε η κατοικία τους.

Κατόπιν, την επόμενη ημέρα της επίσκεψης με τον κ. Υφυπουργό, βρεθήκαμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργοστολίου και στην 359 ΜΑΕΔΥ στο αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου», όπου συναντηθήκαμε με τα άξια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της νεοσύστατης Ε.ΜΟ.Δ.Ε που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως επίσης και με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τους φύλακες των νησιών μας που με υψηλό αίσθημα ευθύνης επιχειρούν από αέρος προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο και τις περιουσίες μας στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση στην χώρα μας.

Συνεχίζοντας, πραγματοποιήσαμε ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της Π.Ε Κεφαλονιάς με τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Σωτήρη Κουρή και Ελένη Παπαναστασάτου, υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας για την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές που προωθούνται από την Περιφέρεια.

Αμέσως μετά, βρεθήκαμε με τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο στο Δημαρχείο και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου κ. Διονύση Μινέτου και στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών και για ζητήματα νέων αναγκών και παρεμβάσεων του Δήμου σε ορισμένα σημεία της πόλης του Αργοστολίου, καθώς και παρουσίαση μεγάλου μέρους της υλοποίησης των έργων που έχουν δρομολογηθεί μέσω των έκτακτων χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου για φυσικές καταστροφές.

Ακόμη, βρεθήκαμε στο σημείο της Κυανής Ακτής στο Αργοστόλι που έχει υποστεί ζημιές έπειτα από τον Ιανό και συμφωνήσαμε για την αποκατάστασή του με χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες επισκευής.
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Τριαντόπουλου ολοκληρώθηκε με τελευταία στάση στον Δήμο Σάμης και την συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα, τον π. Δήμαρχο κ. Μάκη Μονιά αλλά και με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου κ. Σπύρου Σπαθή και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κυριάκου Σταμούλη, όπου δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα των εν εξελίξει έργων.

Από την πλευρά μου, ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης συνεχίζω την στενή και αδιάλειπτη συνεργασία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού των νησιών μας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου έπειτα από δύσκολες περιόδους φυσικών καταστροφών.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Τριαντόπουλο για την άμεση ανταπόκρισή του στην αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν. Η συχνή του παρουσία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι η απόδειξη ότι η κεντρική εξουσία ανταποκρίνεται στον ρόλο και την αποστολή της.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης