Τα τρία αρωματικά βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

Γιατί να χρειάζεται να πάμε μέχρι το φαρμακείο για να αντιμετωπίσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα, όταν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φυσικές θεραπευτικές επιλογές που μας προσφέρει η φύση;

Η ελληνική φύση μας έχει προμηθεύσει με πληθώρα θεραπευτικών βοτάνων που από την αρχαιότητα συστήνονταν για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση ποικίλων διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι παραδοσιακές θεραπευτικές συνταγές, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα, προάγουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Σήμερα, πολλοί διατροφολόγοι προτείνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για την ανακούφιση από τη δυσπεψία και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Ακολουθούν τρία από αυτά.

Μάραθος

Ένα βότανο που μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα σε μια γωνιά του κήπου σας ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού διαθέτουν ένα μοναδικό και ευχάριστο άρωμα, παρόμοιο με αυτό του γλυκάνισου, και οι ρίζες, οι σπόροι και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες ως μυρωδικό. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ginger Hultin, «οι σπόροι του μάραθου συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου». Αυτό οφείλεται στην ικανότητα του μάραθου να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος γενικότερα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι αυτό το βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

Ταραξάκο

Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα ενεργά συστατικά του έχουν μεταξύ άλλων διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν ακόμα και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η πρόσληψη του φυτού μπορεί να αυξήσει δύο πολύτιμους τύπους προβιοτικών που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Τα φύλλα του μπορούν να καταναλώθουν μαγειρεμένα ή ωμά στη σαλάτα. Η ρίζα συνήθως αποξηραίνεται και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

Χαμομήλι

Ίσως ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια των γιαγιάδων για πόνους και μικροερεθισμούς όπως π.χ. των αυτιών ή των ματιών. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι αδιαμφισβήτητες μιας και είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά ηρεμιστικά. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό βότανο που προάγει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη διάρροια, την ανορεξία και τη ναυτία και τον έμετο. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα του λουλούδια σε κάποιο σμούθι.

Όποιο και από τα παραπάνω βότανο επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο προς βρώση.