Κεφαλονιά: Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος του νησιού-Πλήθος κόσμου στα Ομαλά [εικόνες +Βίντεο]

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος της Κεφαλονιάς.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου τελέστηκε σήμερα το πρωί αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν στα Ομαλά για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου, του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Στρατονικείας κ. Στέφανου (βοηθός Επίσκοπος Λέρου), του Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ. Θεοδόσιου (από την Εκκλησίας της Ρουμανίας) και του οικείου Μητροπολίτου μας κ. Δημήτριου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος ανέφερε πως, τα ζωντανά σύγχρονα θαύματα είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως και το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Γεράσιμου. Μίλησε επίσης για τα θαυματουργά λείψανα του Αγίου καθώς και τον οσιακό βίο του. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο που τον προσκάλεσε στο μεγάλο αυτό πανηγύρι για το νησί της Κεφαλονιάς και την Ορθοδοξία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός συνόδευσε τον σκήνωμα του Αγίου στη μεγάλη Λιτάνευση έως το πλάτανο και το πηγάδι που ο ίδιος φύτεψε και έφτιαξε και έψαλαν όλοι τα εγκώμια του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όσους και φέτος κατέφθασαν στην κοιλάδα των Ομαλών για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν τη χάρη του, ιδιαίτερα τους ομογενείς μας.

Και φέτος, είχαμε δύο Κεφαλλονίτικες χορωδίες να ψάλλουν στο Πανηγύρι, στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου μας. Πρόκειται για τη γνωστή εκκλησιαστική χορωδία του Αργοστολίου με Χοράρχη τον Βασίλειο Καλογηρά και την εκκλησιαστική χορωδία από το Ληξούρι με Χοράρχη τον Νικόλαο Βάλσαμο, λαμπρό νομικό Αθηνών και Διευθυντή της εκκλησιαστικής χορωδίας Αγίου Γεωργίου Καρίτση στην Αθήνα.

Στις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης. Παρόντες ήταν ο βουλευτής του νομού, Παναγής Καππάτος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, ο δήμαρχος Σάμης Παναγής Δρακουλόγκωνας, οι αντιπεριφερειάρχες Σωτήρης Κουρής και Ελένη Παπαναστασάτου, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Σαμούρης, Διονύσης Κωνσταντάντος και Σπύρος Ματιάτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Λυκούδης και Άγγελος Κωνσταντάκης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ και περιφερειακή σύμβουλος Γιάννα Κουλουμπή, ο γραμματέας του τοπικού ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κρητικός, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Αραβαντινός Σιμωνετάτος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, το Λύκειο Ελληνίδων, κ.α.

Φέτος ξεχωριστό τόνο στη λαμπρή λιτάνευση έδωσε η διάσημη Φιλαρμονική σχολή Κέρκυρας “Καποδίστριας” μετά από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή. Επίσης, εορταστικό τόνο έδωσε και η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλονιάς.

Χρόνια Πολλά στους Γεράσιμους και της Γερασιμούλες, Χρόνια Πολλά στους Κεφαλλήνες όπου γης.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.

πηγή ekefalonia.gr