Επιτέλους! Πόσα θα πληρώσουμε για ρεύμα το Νοέμβριο – Τα νέα τιμολόγια

Σημαντική πτώση αναμένεται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις στις χονδρικές τιμές του ρεύματος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, οι χονδρικές τιμές έχουν μειωθεί κατά 24,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, καθώς από τα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ήταν ο μέσος όρος του προηγούμενου μήνα, τον Οκτώβριο (μέχρι τις 18 του μήνα) η τιμή έχει πέσει στα 84,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η πτώση στις χονδρικές τιμές δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάλογη μείωση και στα τιμολόγια της λιανικής, τα οποία θα ανακοινωθούν για τον επόμενο μήνα.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις, τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν σε δύο εβδομάδες για τον Νοέμβριο προβλέπεται να διαμορφωθούν κάτω από τα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ίσως ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτόν τον μήνα οι τιμές κινούνται από 13,974 λεπτά έως 17,894 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με τη μείωση των χονδρικών τιμών, οι τιμές του Νοεμβρίου αναμένεται να κυμανθούν από 10,5 λεπτά έως 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ενδεικτικά για το μεγαλύτερο πάροχο της αγοράς τη ΔΕΗ το τιμολόγιο τον Οκτώβριο βρίσκεται στα 14,96 λεπτά η κιλοβατώρα. Εάν η επιχείρηση το Νοέμβριο περάσει ολόκληρη τη μείωση της χονδρικής τότε η τιμή της θα κινείται στα 11,4 λεπτά η κιλοβατώρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά ούτως ώστε να επηρεαστεί θετικά και η λιανική. Η εικόνα που εκπέμπει η αγορά είναι ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την πτωτική τους τροχιά. Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση είναι υποτονική, η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυξημένη, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σταθεροποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο υποχωρούν σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα φτάνοντας ακόμη και μέχρι τα 44,47 ευρώ η μεγαβατώρα την περασμένη Κυριακή. Για σήμερα η τιμή θα κινηθεί στα 76,24 ευρώ η μεταβατώρα, ενώ τις μεσημεριανές ώρες που αυξάνεται η παραγωγή της πράσινης ενέργειας η τιμή θα υποχωρήσει έως και τα 23,33 ευρώ η μεγαβατώρα. Για σήμερα οι ΑΠΕ προβλέπεται ότι θα καλύψουν το 55,87% του ενεργειακού μείγματος και το φυσικό αέριο να υποχωρεί στο 23,85%.

Σε ό,τι αφορά τέλος την περιφερειακή αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης επίσης υπάρχει σημαντική υποχώρηση των τιμών. Ενδεικτικά στη Ρουμανία η τιμή του Οκτωβρίου έχει πέσει στα 76,04 ευρώ η μεγαβατώρα και στη Βουλγαρία βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα στα 75,71 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς τα προβλήματα της Ουκρανίας που ταλάνισαν την ευρύτερη αγορά της περιοχής φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί.