Αύξηση στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος

Φέτος, η ελαιοκομική περίοδος στο Λασίθι της Κρήτης ξεκινά με το αγουρέλαιο, όπου οι τιμές αναμένεται να φτάσουν τα 10 ευρώ. Παράλληλα, η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών έχει ήδη αρχίσει, με τα προϊόντα να αναμένονται στην αγορά στο προσεχές διάστημα.

Το ελαιόλαδο από την περυσινή σοδειά στη Σητεία πωλείται σε υψηλότερη τιμή από άλλες περιοχές της Κρήτης, αγγίζοντας τα 8 ευρώ ανά κιλό σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο. Σημειώνεται ότι σε άλλες περιοχές το ελαιόλαδο πωλείται από 6,70 ευρώ έως 6,80 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ.

Στη Σητεία, υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου από την προηγούμενη χρονιά, με περίπου 500 έως 600 τόνους να παραμένουν στα χέρια των παραγωγών και την τιμή να είναι στα 8 ευρώ το κιλό.

Η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών έχει ξεκινήσει, αν και το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο. Ένας παραγωγός με 12 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αναφέρει ότι οι κορονέικες ελιές είναι έτοιμες και αναμένονται στην αγορά σύντομα. Ωστόσο, οι αγρότες προειδοποιούν ότι η παραγωγή θα είναι πιθανόν μειωμένη, κάτι που θα επηρεάσει τα έξοδά τους. Το λιομάζωμα στο Λασίθι αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ο ελαιουργός Μιχάλης Αλμπαντάκης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι αισιόδοξος για την ελαιοκομική χρονιά, πιστεύοντας ότι οι αγορές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα προς το τέλος του 2024. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του powergame.gr, η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα είχε φτάσει τα 8 και 9 ευρώ ανά λίτρο στην αρχή του έτους, αλλά τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε πτώση στα 7 ευρώ.