Μνημείο Τρεκκα: “Ένα έργο από τα πολλά του παγκόσμιου φήμης Ληξουριωτη γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου βρίσκεται σωριασμένο στο κοιμητήριο του Ληξουρίου” (εικόνες)

Ανάρτηση της Αγγελικής Ιωακείμ:

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΡΕΚΚΑ

Ένα έργο από τα πολλά του παγκόσμιου φήμης του γνωστού Ληξουριωτη γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου βρίσκεται σωριασμένο στο κοιμητήριο του Ληξουρίου.

Ως γνωστόν τα κοιμητήρια είναι ενας άλλος χώρος στον οποίο θα βρείτε αριστούργημα σπουδαίων γλυπτών όπως και του Χαλεπά .

Η προτομή που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία είναι της Ελένης Τρεκκα και η οποία είναι η μόνη που διασώθηκε επειδή δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί στον πολυτελές οικογενειακό τάφο του 1905 ο οποίος με τον σεισμό του 1953 σωριάστηκε στο έδαφος και έμεινε έτσι από τότε.

Η κυρία Μαρία Κουλουμπη είναι η μοναδική απόγονος της παλιάς αυτής αρχοντικής Ληξουριωτικης οικογένειας η οποία δωρησε στο Κοργελανειο μουσείο την προτομή αυτή ,η οποία φέρει στον λαιμό της ένα αρχοντικό μενταγιόν και φοράει γούνα.

Τα αδέλφια της Ελένης Τρεκκα οι οποίοι ήταν λόγιοι ,ο Μαρίνος ο οποίος ήταν δικηγόρος και ο Νικόλαος ο οποίος ήταν γιατρός ήταν και οι δύο μέλη του Φιλολογικού Συλλόγου “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” στον οποίο κληροδότησαν όλη την περιουσία τους.

Στον οικογενειακό τους τάφο θάφτηκε και η ίδια το 1920.

Η προτομή της προορίζονταν να στηθεί μαζί με τις προτομές των αδελφών της στο πολυτελές αυτό μνημείο του γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου ο οποίος υπογράφει ως φαίνεται και σε μια φωτογραφία μου ,που ήταν ένας ναισκος δωρικού Ρυθμού με κίονες και έφερε στο βάθος μια ανάγλυφη πλάκα με τον Χριστό πάνω στον σταυρό.

Γίνονται πολλά σεμινάρια αφιερωμένα στον σπουδαίο αυτό γλύπτη με τα εκατοντάδες υπέροχα έργα του που ένα από αυτά είναι και το μνημείο των προσόντων στο Ληξούρι αλλά καμία ουσιώδες πράξη από το αυτοτελές τμήμα πολιτισμού του Ληξουρίου και από τον Φιλολογικό σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΌΣ στον οποίο δώρησαν όλη την περιουσία τους και στον οποίο ανήκουν τόσοι διακεκριμένοι Κεφαλλονίτες όπως ο κύριος Φωκάς και ο Σκαρλος ,για την αναστύλωση ενός από τα σπουδαιότερα έργα του γλύπτη Μπονάνου που είναι το μνημείο Τρεκκα …

Που έπρεπε να τιμούν τα αδέλφια αυτά σαν ευεργέτες..

Καμία πράξη τιμής μόνο απαξίωση…