Τράπεζες: Τέλος εποχής για τις κάρτες – Οι νέες συναλλαγές

Η τεχνολογία και η εξέλιξή της επιφέρουν αλλαγές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγών μας, όπως η χρήση των πλαστικών καρτών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι πιστωτικές κάρτες αναμένεται να αντικατασταθούν, ενώ οι συναλλαγές μέσω βιομετρικών στοιχείων θα έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή έως το 2030, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon και η Apple, έχουν ήδη υιοθετήσει βιομετρικές τεχνολογίες όπως το Face ID.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, εκτός από τη χρήση του προσώπου, θα αξιοποιείται και ολόκληρη η παλάμη για την επιβεβαίωση των συναλλαγών, παρέχοντας έτσι ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους χρήστες.

Παρ’ όλα αυτά, οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν αμέσως, αλλά στόχος είναι μέσα στα επόμενα έξι χρόνια να έχουν πλήρως αντικατασταθεί.

Παράλληλα, αυτό προϋποθέτει πως οι χρήστες θα έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα υποστηρίζει τέτοιες λειτουργίες, όπως τερματικά POS σε καταστήματα ή smartphones και tablets με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου.

Οι τομείς που πιθανότατα θα υιοθετήσουν πρώτοι αυτή την τεχνολογία περιλαμβάνουν το λιανικό εμπόριο, τον τραπεζικό τομέα και τις βιομηχανίες υγείας και φιλοξενίας.

Η ακρίβεια της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γενικά πολύ υψηλή, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95% έως 99%, ανάλογα με τη συσκευή και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωση παλάμης).

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια, όπως οι συνθήκες φωτισμού στην αναγνώριση προσώπου ή η φθορά δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν τη βιομετρική τεχνολογία πληρωμών είναι εκείνες με ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και της φιλοξενίας θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία.