ΟΠΕΚΑ: Στο «μάτι» η περιουσία όσων παίρνουν επιδόματα

Η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση Κεντρικού Μητρώου Επιδοματούχων του ΟΠΕΚΑ, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής βάσης, θα γίνεται έλεγχος για να διασφαλιστεί ότι οι δικαιούχοι δεν κατέχουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 220.000 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προωθεί την εργασία των επιδοματούχων, αυξάνοντας τα εισοδηματικά όρια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Απογευματινή», ανακοίνωσε τη δημιουργία του Μητρώου, εξηγώντας ότι «θα εγγράφονται όσοι συμμετέχουν στις επιδοματικές πολιτικές του κράτους».

Όπως τόνισε, στόχος είναι «να λαμβάνουν τα επιδόματα όσοι τα χρειάζονται πραγματικά». Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόματα.

Η αλλαγή αυτή στοχεύει στο να αποκλείσει τους οικονομικά ευκατάστατους δικαιούχους από τρία επιδόματα: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Στέγασης και το Επίδομα Παιδιού. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, εκτός από το φορολογητέο εισόδημα, θα λαμβάνονται υπόψη τρία επιπλέον κριτήρια για την καταβολή τους: η αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις.

Ο «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόματος τέκνων θα αφορά μια οικογένεια με δύο παιδιά και ακίνητη περιουσία 220.000 ευρώ και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών. Έτσι, αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.

Στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας. Έτσι, το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια, καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα, ίσως οδηγήσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν. Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού λάμβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος μόλις 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου).

Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ένα ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία που ανέρχεται σε 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης και στο 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Από την 1η.1.2025 η αναμόρφωση του ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής κριτήρια:

  1. Εισάγει «κόφτη» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων, που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων.
  2. Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους, που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την αύξηση των τριών παραπάνω επιδομάτων, που καλύπτουν 1.080.000 επιδοματούχους.
  3. Η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως και θα υπάρξει προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ από 50 ευρώ, ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του. Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ στα 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας. Αυξάνεται το επίδομα παιδιού για τους δικαιούχους της 1ης κλίμακας από τα 75 ευρώ, στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα, ενώ οι δικαιούχοι της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο πάνε στα 45 ευρώ ανά τέκνο και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Μαρτίου 2025 θα εφαρμοστεί πανελλαδικά η προπληρωμένη κάρτα στα προνοιακά επιδόματα, πλην ορισμένων, όπως τα επιδόματα αναπηρίας, δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας. Πρακτικά, κάποιος δικαιούχος επιδόματος ΟΠΕΚΑ ή επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ θα μπορεί να ξοδέψει το μισό ποσό του επιδόματος μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλο μισό με μετρητά.