Αναδρομικά: Κληρώνει για 400.000 συνταξιούχους – Τι θα γίνει

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα αναφορικά με τα αναδρομικά που ενδέχεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι στη χώρα μας.

Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για περίπου 370.000 συνταξιούχους που ζητούν αναδρομικά για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Οι συνταξιούχοι αυτοί μπορούν να λάβουν αναδρομικά που φτάνουν έως και 4.000 ευρώ, αλλά μόνο εάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν τις 31 Ιουλίου 2020. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που είχε κάνει αγωγή πριν από αυτή την ημερομηνία μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που του κόπηκαν, μαζί με τόκους, οι οποίοι μπορεί να φτάνουν έως και 6% τον μήνα. Όσοι δεν προσέφυγαν ή το έκαναν μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν θα λάβουν τίποτα, καθώς οι διεκδικήσεις τους έχουν παραγραφεί. Η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, πιθανότατα με την καταβολή των χρημάτων σε δόσεις, καθώς το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν και περίπου 45.000 συνταξιούχοι που είχαν διπλή ασφάλιση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΙΚΑ κ.ά.), οι οποίοι περιμένουν επίσης αναδρομικά. Αυτοί οι συνταξιούχοι είχαν παράλληλες συντάξεις, όπως μια σύνταξη γήρατος και μια σύνταξη χηρείας, αλλά λόγω προβλημάτων στον ΕΦΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταβολή των χρημάτων. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε ασφάλιση τόσο στο Δημόσιο όσο και στο ΙΚΑ για περισσότερα από 30 χρόνια, θα δει την κύρια σύνταξή του να αυξάνεται βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020).

Ο επανυπολογισμός αυτός αφορά την προσαύξηση της σύνταξης ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα, κάποιος με 31 χρόνια ασφάλισης θα λάβει προσαύξηση 1,08% στη σύνταξή του, ενώ κάποιος με 40 χρόνια ασφάλισης θα δει αύξηση 7,2%. Εάν κάποιος έχει ενδιάμεσο χρόνο ασφάλισης, όπως 35 χρόνια, θα λάβει αντίστοιχα μια μικρότερη προσαύξηση. Τα αναδρομικά για αυτούς τους συνταξιούχους αναμένεται να καταβληθούν εντός του έτους.