Τιμολόγια ρεύματος: «Κόφτης» από το κράτος – Τι θα καταργήσει

Αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση σύμφωνα με την “Καθημερινή” από το νέο έτος στα τιμολόγια ρεύματος προς όφελος των πολιτών…

Πρόκειται για τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας, που αποτελούν τη νέα τάση του ανταγωνισμού.

Όσο για τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστημα ενός έτους, θα παραμείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη. Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιμολογίων από τους παρόχους, όπως τονίζει στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025 μόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάμενους.

Με νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ θα βάλει απαγορευτικό από τις αρχές του νέου έτους στη διάθεση στην αγορά σταθερών – μπλε – τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προμηθευτές με τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια εκμεταλλεύονται την εποχικότητα των τιμών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγματικότητα των εποχικών διακυμάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι, χαμηλότερες τον χειμώνα και πολύ χαμηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση.

Το μέτρο που δρομολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά μέχρι τη λήξη τους.