Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση – Πότε θα φτάσει στα 950 ευρώ

Την άνοιξη του 2025, αναμένεται να έρθει και η οικονομική ανάταση για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα φτάσει στα 950 ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2027.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε: «Τώρα είμαστε στα 830 ευρώ, θα έχουμε μια νέα αύξηση την άνοιξη που μας έρχεται και το 2027 φτάνουμε στα 950, δηλαδή 46% παραπάνω από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε το 2019».

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε στον μελλοντικό τρόπο καθορισμού των αυξήσεων μετά το 2027, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση μελετά έναν μαθηματικό τύπο, που θα συνυπολογίζει τις αυξήσεις στις τιμές και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο τύπος αυτός θα διασφαλίζει ότι, όσο βελτιώνεται η οικονομία, θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα μείωσης, ακόμα και αν οι συνθήκες επιδεινωθούν. Αυτή η προσέγγιση θα ενσωματωθεί στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

«Η ανεργία έχει πέσει στο 9%»

Η Νίκη Κεραμέως εξάλλου αναφέρθηκε και στο θέμα της ανεργίας, που είναι πλέον στο 9%, τονίζοντας ότι έχει καταγραφεί σημαντική μείωση σε σχέση με το 2019 όταν βρισκόταν στο 18%: «Τώρα η ανεργία έχει πέσει στο 9%, ενώ έχουμε να καλύψουμε συγκεκριμένες ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό, επομένως ερχόμαστε και κάνουμε μια σειρά από πράγματα.

Πρώτον, καλλιεργούμε μια σειρά από δεξιότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά, όπως πράσινες δεξιότητες τεχνικώς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιακές δεξιότητες σε ειδικότητες στο να γράφει κανείς αλγόριθμο.

Δεύτερον, διδάσκουμε επαγγέλματα μέσα από σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ που είναι σε μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως η τεχνική ΑΠΕ, οι τεχνική υδραυλικών εγκαταστάσεων, η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, επαγγέλματα δηλαδή με 100% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.

Τρίτον, το περασμένο Σαββατοκύριακο πέρασαν 7.400 άτομα από το Περιστέρι και τις Ημέρες Καριέρας, με πάνω από 180 επιχειρήσεις. Ήδη έχουν βρει εργασία μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες 7.500 άνθρωποι. Μάλιστα, δεν σταματάμε εκεί, αλλά τον ερχόμενο μήνα πάμε και στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ και τον Απρίλιο στην Αγγλία, για να έρθουν Έλληνες που έφυγαν και θέλουν να γυρίσουν».

Οι αυξήσεις στις συντάξεις

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι από την 01/01/2025 θα υπάρξει οριζόντια αύξηση έως 2,5%. «Περιμένουμε πώς θα πάνε τα στοιχεία του Νοεμβρίου για το ακριβές μέγεθος της αύξησης από τον Ιανουάριο, που θυμίζω προπληρώνεται από τον Δεκέμβριο», όπως είπε. «Για την εισφορά αλληλεγγύης υπάρχει μια στρέβλωση. Η εισφορά αυτή επιβάλλεται σε όσους έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και πάνω. Για παράδειγμα, παίρνει κάποιος άθροισμα 1.395 ευρώ. Έρχεται η αύξηση, περνάει τα 1.400, άρα του επιβάλλεται για πρώτη φορά εισφορά αλληλεγγύης, υφίσταται μείωση. Εμείς αυτό που πάμε να διορθώσουμε είναι να μην υπάρχει αυτή η μείωση».

Η υπουργός αναφέρθηκε και σε μια ειδική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει ότι όποιος γυρίζει στην Ελλάδα μετά από μακρόχρονη απουσία στο εξωτερικό, το κράτος θα εγγυάται για 7 χρόνια το 50% της φορολογίας εισοδήματος που θα πλήρωνε