Ρεύμα: Αλλαγή με ένα κλικ μέσω gov.gr – Πως θα γίνει

Ο κόσμος σε λίγες μέρες θα μπορεί να αλλάζει πάροχο στο ρεύμα με έναν πολύ εύκολο τρόπο.

Σε μερικές ημέρες θα είναι δυνατή η αλλαγή παρόχων ενέργειας με την συγκατάθεση (consent) των πολιτών μέσω του gov.gr wallet, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο οποίος συζήτησε και απάντησε σε ερωτήσεις φορέων, στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Ισπανία σε τομείς ενέργειας, τουρισμού αλλά και του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «το consent (σ.σ. η διαδικασία συναίνεσης) είναι έτοιμο, θα το παρουσιάσουμε σύντομα, ο πάροχος απλώς θα στέλνει στον πολίτη ένα μήνυμα».

Εντωμεταξύ, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «το 2025 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά, γιατί πολλά από τα προγράμματα του Υπουργείου έχουν μπει σε μία πορεία, αλλά δίνονται και καινούργιες ευκαιρίες και στη γη και το διάστημα».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, τόνισε ότι και η ισπανική συμμετοχή είναι πολύ ισχυρή, ενώ, ανέφερε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην υδρόγειο. «Υπάρχει τεράστιο πεδίο συνεργασίας στο πώς μπορούμε να “πρασινίσουμε” τον πλανήτη μας, αλλά να φτιάξουμε τόσα data centers και υποδομές τεχνητής νοημοσύνης όσες μπορούν να εξυπηρετηθούν από καθαρούς τρόπους παραγωγής ενέργειας».

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι «η Ελλάδα έρχεται τον επόμενο μήνα να ενσωματώσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά στην διακυβέρνηση των δεδομένων» γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα επιχειρηματικές, ερευνητικές ευκαιρίες και προγράμματα, ενώ «και άλλη μία ευκαιρία συνεργασίας είναι τα ΑΙ Factories (εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης), μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία όπου οι χώρες θα καταθέσουν τα σχήματα πώς σκέφτονται να δουλέψουν πάνω στην δημιουργία νέων προϊόντων ή υπηρεσιών», όπως είναι η υγεία, αλλά και το ζήτημα της γλώσσας.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς θα κάνουμε μία εθνική στρατηγική προσπάθεια ο καθένας για την χώρα του, την παράδοση και την γλώσσα του, να χτίσουμε γλωσσικά μοντέλα σε συνεργασία». Όσον αφορά στο περιβάλλον, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για «πολιτικές του Διαστήματος», για «νέα προσέγγιση σε μία εξαιρετική ευκαιρία που είναι το new space.

Πώς μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις από ισπανικά, ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά συστήματα μικροδορυφόρων, ώστε να έχουμε πυκνή πληροφορία, ακρίβεια για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή, τις χώρες μας και τον πλανήτη. Οι χώρες μας έχουν πολλά κοινά, όπως η παράδοση, η γλώσσα, η μουσική. Οι προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα είναι κοινές».

Ακόμη, σημείωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι το κομμάτι με τις απάτες», τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε και στο πλαίσιο της NIS2 για να δούμε πλέον ακόμη πιο ασφαλείς τρόπους», ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εκκαθάρισης όλων των μητρώων, ώστε να ενοποιηθούν και να διαλειτουργούν. Αυτό συνεπάγεται την δυνατότητα να παρέχονται πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τον πολίτη για «να διαγράψουμε στρώσεις γραφειοκρατίας ακόμη και ψηφιακής».