Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Πότε η ανάρτηση στο gov.gr και η πληρωμή

Μέχρι το τέλος του μήνα, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 15 Νοεμβρίου και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Όσον αφορά τα ποσά, παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους οδηγούς. Για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, τα τέλη καθορίζονται με βάση τον κυβισμό τους. Από την άλλη, τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 πληρώνουν σύμφωνα με τις εκπομπές CO2, όπως αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας τους. Τα πιο «καθαρά» οχήματα, με εκπομπές κάτω από 90 ή 122 g/km (ανάλογα με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους), απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη.

Πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται να ενταχθεί εκ νέου η δυνατότητα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, οπότε ένας ιδιοκτήτης οχήματος που θα προχωρήσει σε άρση ακινησίας μετά τον Απρίλιο του 2025 δεν θα πληρώσει το ποσό για όλο το έτος αλλά για τους μήνες που απομένουν. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).

Νέα πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 2025 ενεργοποιούνται τα νέα πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας. Με το νέο σύστημα τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες.

Αναλυτικότερα, από το 2025 τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ως εξής:

  • 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου
  • 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,
  • 100% αν καταβληθεί από 1ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Με το νέο πλαίσιο οι ποινές καθίστανται δικαιότερες και αναλογικότερες ενώ διασφαλίζεται ο στόχος για εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ από την επιβολή των τελών κυκλοφορίας. Για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας ύψους 240 ευρώ αν πληρωθούν με ένα μήνα καθυστέρηση τότε το πρόστιμο θα είναι 60 ευρώ και το συνολικό ποσό 300 ευρώ.

Για δυο μήνες καθυστέρησης το πρόστιμο ανέρχεται στα 120 ευρώ και το συνολικό ποσό στα 360 ευρώ. Από τον τρίτο μήνα και μετά το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής εκτοξεύεται στα 240 ευρώ και η συνολική οφειλή στα 480 ευρώ. Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.