Αλλαγές στο επίδομα παιδιού – Τα καλά και τα κακά νέα

Αλλαγές προγραμματίζονται για το 2025 όσον αφορά το επίδομα παιδιού και τους δικαιούχους του, με έναν συνδυασμό θετικών και αρνητικών επιπτώσεων για τους τελευταίους.

Από τη μία πλευρά, οι δικαιούχοι θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις στα ποσά του επιδόματος, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική οικονομική στήριξη για πολλές οικογένειες. Από την άλλη, εισάγονται νέοι «κόφτες» που βασίζονται σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα αρκετοί δικαιούχοι να αποκλειστούν από την παροχή.

Συγκεκριμένα, το επίδομα παιδιού που παρέχεται από τον ΟΠΕΚΑ σε τακτικές δόσεις θα αυξηθεί, αλλά πλέον θα περιλαμβάνει αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου επιδομάτων ώστε να υπάρχει κεντρική καταγραφή όλων των παροχών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από το κράτος.

Εκτός από το επίδομα παιδιού Α21, αλλαγές θα ισχύσουν και σε άλλα επιδόματα. Όπως έχει ανακοινωθεί, από την 1η Ιανουαρίου 2025, αυξήσεις θα δουν περίπου 1.200.000 δικαιούχοι. Ωστόσο, περίπου το 20% των δικαιούχων θα δει τα επιδόματά του είτε να μειώνονται είτε να διακόπτονται, εξαιτίας της ενεργοποίησης του νέου «κόφτη». Πέρα από τα δηλωθέντα εισοδήματα, τώρα θα λαμβάνονται υπόψη και οι καταθέσεις, τα ακίνητα (σπίτια, αγροτεμάχια) και πιθανές πρόσθετες πηγές εισοδήματος, ενώ θα υπολογίζεται και η κινητή περιουσία, όπως οχήματα και μηχανές.