Ρεύμα: Τέλος δύο χρεώσεις στους λογαριασμούς – Τι δεν θα πληρώνουμε

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην σταδιακή αφαίρεση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτουν τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη μείωση του τελικού κόστους για τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, στο προσεχές διάστημα προβλέπεται η αποδέσμευση του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) καθώς και του τέλους για την ηλεκτροδότηση των νησιών (ΥΚΩ) από τους λογαριασμούς ρεύματος, ακολουθώντας τη στρατηγική τιμολόγησης που ορίζεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Tα οφέλη για τον καταναλωτή

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση είναι 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ για τις ΥΚΩ οι χρεώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για κατανάλωση από 0-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Από 1601-2000 κιλοβατώρες, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω, 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς για κατανάλωση 500 κιλοβατώρες το μήνα το όφελος, όταν ευοδωθεί το σχέδιο για εξάλειψη των χρεώσεων αυτών, διαμορφώνεται σε 8,5 ευρώ το μήνα από το ΕΤΜΕΑΡ και 3,45 ευρώ από τις ΥΚΩ και συνολικά 11,95 ευρώ μηνιαίως.

Τι είναι το ΕΤΜΕΑΡ

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι ένα ειδικό τέλος το οποίο προορίζεται για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί την συνεισφορά του κοινωνικού συνόλου για την μείωση των εκπομπών αερίου προωθώντας τις ΑΠΕ. Οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ ανήκουν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και βασίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Τι είναι οι χρεώσεις ΥΚΩ

Οι χρεώσεις αυτές εισπράττονται ώστε κάποιες ομάδες συμπολιτών μας, όπως ευπαθείς ομάδες, ειδικές κατηγορίες ή κάτοικοι νησιών, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια με μικρό κόστος