Τα πάνω κάτω στις τραπεζικές κάρτες – Πηγαίνουν προς κατάργηση

Μεγάλη εξέλιξη υπάρχει στην τεχνολογία και για το λόγο αυτό, οι τραπεζικές κάρτες οδεύουν προς το τέλος τους.

Αν όλα πάνε όπως αναμένεται, θα τους πάρουν τη θέση οι βιομετρικές μέθοδοι πληρωμής έως το 2030. Αυτό θα μεταμορφώσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τα οικονομικά μας, κάνοντας τις συναλλαγές όχι μόνο ασφαλέστερες αλλά και ευκολότερες.

Ήδη, μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και η Apple προωθούν βιομετρικές τεχνολογίες αναγνώρισης, όπως το Face ID. Στον μελλοντικό σχεδιασμό όμως, δεν θα περιοριζόμαστε μόνο στην αναγνώριση προσώπου αλλά θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε και την παλάμη, διασφαλίζοντας την ασφάλεια σε πολλαπλά επίπεδα. Αν και οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, στόχος είναι η πλήρης αντικατάστασή τους μέσα στην επόμενη εξαετία.

Η υιοθέτηση βιομετρικών πληρωμών προϋποθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως POS τερματικά, smartphones και tablets με λειτουργίες αναγνώρισης. Το λιανικό εμπόριο, οι τράπεζες και ο κλάδος υγείας είναι από τους πρώτους τομείς που θα υιοθετήσουν αυτή την τεχνολογία, ενώ χώρες με ανεπτυγμένη υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιαπωνία, θα πρωτοστατήσουν στις βιομετρικές συναλλαγές.

Η αξιοπιστία αυτής της τεχνολογίας αγγίζει ήδη υψηλά ποσοστά, με ακρίβεια από 95% έως 99%. Ωστόσο, μικροί παράγοντες, όπως ο φωτισμός ή η φθορά δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της, γεγονός που παραμένει στο επίκεντρο βελτίωσης.

Με την εξέλιξη των βιομετρικών, οι καθημερινές μας συναλλαγές μπαίνουν σε μια νέα εποχή, όπου η άνεση και η ασφάλεια θα είναι απόλυτες προτεραιότητες.