Έρχεται το οικονομικό φακέλωμα για κάθε πολίτη – Πώς θα μας παρακολουθούν

Από το 2025, η ΑΑΔΕ εισάγει ένα ατομικό ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε Έλληνα φορολογούμενο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2029.

Στο ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα καταγράφονται όλα τα φορολογικά δεδομένα των πολιτών, καθώς και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως δάνεια και ρυθμίσεις οφειλών.

Ο ψηφιακός αυτός φάκελος θα μπορεί να γνωρίζει:

Σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Ανακάλυψη δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογουμένων: Όπως έχει αποδειχτεί από εφαρμογές άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ σημαντικό βήμα για την εύρεση απάτης και φοροδιαφυγής

Η κατηγοριοποίηση φορολογουμένων: Κατηγοριοποίηση της αναμενόμενης συμπεριφοράς φορολογουμένων πχ στρατηγικός κακοπληρωτής, πιθανότητα φοροδιαφυγής κλπ.

Η εκτίμηση ρίσκου και αξιολόγηση κινδύνου: Αξιολόγηση των φορολογουμένων ως προς το ρίσκο μη πληρωμής

Η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών: Πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάση των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων

Μάλιστα απο τα στοιχεία πού θα συλλέξει ο ελεγκτικός μηχανισμός η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει αναλυτικά ποσά ακίνητα διαθέτει ο κάθε φορολογούμενος και τη χρήση τους… εάν είναι μισθωμένο, κενό, σε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση κ.λ.π. Επίσης θα υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για το κάθε ακίνητο και τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Επίσης τα στοιχεία θα δίνουν και τη δυνατότητα ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς, καθώς και με άλλες χώρες, αλλά και από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα κ.λπ.).

Απο τον φορολογικό φάκελο θα εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τους συστηματικά κακοπληρωτές τον κίνδυνο μίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν κυρίως σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις να μη καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις.