Μέχρι τώρα, τα επιδόματα για τα παιδιά, τη στέγη και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.) καταβάλλονταν χωρίς αυστηρές διαδικασίες ελέγχου, εκτός από τη φορολογική δήλωση.
«Το προφίλ των δικαιούχων επιδομάτων και voucher, που διαθέτουν πολυτελή ακίνητα, ακριβά SUV και καταθέσεις 300.000 ευρώ στις τράπεζες, δεν συμβαδίζει με τον στόχο μας, που είναι να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη», δήλωσε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.
Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί το 2025 εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, ότι θα αποκλείσει περίπου το 15% των σημερινών δικαιούχων από τα επιδόματα. Ήδη, σχεδόν το 5% των δικαιούχων, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, έχει αποκλειστεί από τη λίστα του ΟΠΕΚΑ λόγω του χαμηλού τεκμαρτού εισοδήματος που δήλωσαν.
Οι παγίδες στους κόφτες
Ως βασικός κανόνας ορίζεται πως για μια οικογένεια με δύο παιδιά, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα είναι περίπου στις 220.000 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά.
Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι αν μια οικογένεια έχει ένα πατρικό και ένα σπίτι στο χωριό, κινδυνεύει αυτόματα να χάσει το επίδομα τέκνων.
Το πρόβλημα με τους κόφτες είναι ότι κινδυνευουν μαζί με τα «ξερά» να καούν και τα χλωρά, αφού αντιμετωπίζονται όλοι ως εν δυνάμει φοροφυγάδες και απατεώνες.
Το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι για να πετιούνται εκτός του κράτους πρόνοιας ακόμα και οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά έχουν ένα σπίτι που υπερβαίνει τα περιουσιακά κριτήρια, ακόμα και υποθηκευμένο.