Η ποτοποιία στην Ελλάδα έχει περάσει αναμφισβήτητα σε νέα standards. Οι νέες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση τους στην ελληνική ποτοποιία – μιας κουλτούρας νέων αξιών και προτεραιοτήτων- έφερε μερικές από τις καλύτερες ποτοποιίες της Ελλάδας σε μία νέα εποχή στην οποία η τυποποίηση και ο ποιοτικός έλεγχος έχει περάσει σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Η διασφάλιση ότι ο τελικός καταναλωτής θα απολαύσει την ίδια γεύση και ποιότητα προϊόντος κάθε φορά, έχει γίνει πρωταρχικός στόχος.
“Ποιότητα σημαίνει να το κάνεις σωστά όταν κανείς δεν κοιτάζει”
μας θυμίζει τα διάσημα λόγια του Henry Ford ο Βασίλης, υπεύθυνος παραγωγής της Notos Distillery υπογραμμίζοντας ότι ο ποιοτικός έλεγχος δεν είναι απλώς μία μεμονωμένη ενέργεια αλλά συνεχής επιδίωξη.
Από που πηγάζουν τα ποιοτικά πρότυπα
Τα σύγχρονα πρότυπα ποιοτικού ελέγχου(ISO 22000, FSSC ,IFS ,BRC) προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς που θεσπίζουν κατευθυντήριες γραμμές και διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πληρούν υψηλά επίπεδα ποιότητας, ασφάλειας και συνέπειας .
Στην Ελλάδα, ο ποιοτικός έλεγχος προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και ποτών, όπως οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται σε αποστακτήρια, πρέπει να συμμορφώνεται τόσο με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τους ειδικούς ελληνικούς νόμους. Αυτοί οι κανονισμοί διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και περιβάλλοντος με εποπτευτικό μηχανισμό το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Οι βασικοί ελληνικοί νόμοι και ρυθμιστικοί φορείς που σχετίζονται με τον ποιοτικό έλεγχο είναι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, η νομοθεσία για τα αλκοολούχα ποτά, η συμμόρφωση HACCP κ.α.
Κύριες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σε ένα αποστακτήριο
Πριν ξεκινήσει η παραγωγή, τα αποστακτήρια διενεργούν δοκιμές σε πρώτες ύλες. Ειδικά όργανα μετρούν μεγέθη όπως επίπεδα σακχάρου, συγκέντρωση αλκοόλης, οξύτητα, κλπ ενώ άλλα σύγχρονα μέσα μετρούν την καθαρότητα, την παρουσία ξένων σωμάτων και ανεπιθύμητων ενώσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γεύση ή την ασφάλεια.
Μικροβιακές εξετάσεις εκτελούνται στο νερό που χρησιμοποιείται καθώς επίσης μετρήσεις για τα ολικά αιωρούμενα στοιχεία και σκληρότητα του νερού.
Έχοντας βέβαια σαν πρώτη ύλη την αλκοόλη η ποτοποιία θεωρείται ως low risk στον κίνδυνο μόλυνσης ή επιμόλυνσης του τελικού προϊόντος.
Αν και σε αυτό το άρθρο αναλύουμε το πώς η τεχνολογία συμμετέχει στον ποιοτικό έλεγχο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι την ανθρώπινη αίσθηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να την παρακάμψει. Ειδικοί με βαθιά πείρα και γνώση του τελικού προϊόντος, αξιολογούν τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση των ημιτελών ειδών σε διάφορα στάδια της παραγωγής για να διασφαλίσουν ότι αυτό ευθυγραμμίζεται με το επιθυμητό αποτέλεσμα του αποστακτηρίου.
Η εμφιάλωση και γενικότερα η συσκευασία πρέπει να είναι άψογη για να διασφαλίζεται ότι το τελικό προϊόν συμμορφώνεται με τα πρότυπα και τους νόμους και είναι αισθητικά συνεπές με την εταιρική ταυτότητα της ποτοποιίας. Συστήματα επιθεώρησης με αισθητήρες ανιχνεύουν ελαττώματα στη συσκευασία, τη σήμανση, το γέμισμα και το σφράγισμα της φιάλης.
Σύγχρονη τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος στις καλύτερες ποτοποιίες της Ελλάδας
Η συμβολή της τεχνολογίας στον ποιοτικό έλεγχο είναι καθοριστική για τα καλύτερα αποστακτήρια της Ελλάδας και όσο περνούν τα χρόνια αγγίζει ολοένα και περισσότερο επίπεδα επιστημονικής φαντασίας. Οι σύγχρονες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων που εξασφαλίζουν τη συνεχή παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, εξασφαλίζοντας ότι πληρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές. Οι αισθητήρες , τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων και η λεπτομερής καταγραφή της κάθε ενέργειας, επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό αποκλίσεων, διασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα και συμβάλλει στην πρόληψη λαθών.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ποιοτικού ελέγχου
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να πάει τις διαδικασίες ελέγχου ένα βήμα πιο πέρα. Η επεξεργασία των δεδομένων από τέτοια συστήματα επαναπροσδιορίζει τα όρια και επανακαθορίζει το εφικτό και το ανέφικτο. Για παράδειγμα, συστήματα οπτικής επιθεώρησης με τεχνητή νοημοσύνη, βασίζονται σε κάμερες και είναι ικανά να εντοπίσουν οπτικά τις διαφορές και τις αποκλίσεις των προϊόντων όπως θα το έκαναν άνθρωποι. Όταν εντοπίζουν αποκλίσεις μπορούν να καθοδηγούν τους εργαζόμενους ώστε να κάνουν την άμεση διόρθωση του προβλήματος. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως εργαλείο εκπαίδευσης για τη διδασκαλία νέων εργαζομένων στα πρότυπα ποιότητας της επιχείρησης.
Επίλογος
Ο ποιοτικός έλεγχος και η σύγχρονη τεχνολογία έχουν φέρει κοντά την παράδοση με την καινοτομία και τα καλύτερα αποστακτήρια της Ελλάδας σήμερα είναι σε θέση να παραδίδουν προϊόντα υψηλής ποιότητας στους καταναλωτές, θέτοντας νέα όρια ποιότητας στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών.