Το νέο σύστημα για το επίδομα θέρμανσης που εφαρμόζεται φέτος φέρνει τόσο κερδισμένους όσο και χαμένους. Μεταξύ των ωφελημένων είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρική θέρμανση τον χειμώνα.
Ενώ πέρυσι η επιδότηση που λάμβαναν μέσω των λογαριασμών ρεύματος έφτανε μόλις τα 480 ευρώ, φέτος μπορούν να διεκδικήσουν ποσά έως και 1.200 ευρώ, τα οποία θα κατατεθούν απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Αντίθετα, ζημιωμένοι φαίνεται να είναι όσοι επιλέγουν το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η φετινή επιδότηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, όσοι έχουν περισσότερα από δύο οχήματα βρίσκονται επίσης εκτός συστήματος, ακόμη κι αν κάποιο από αυτά είναι σε εθελοντική ακινησία, καθώς το σύστημα απορρίπτει αυτόματα τις αιτήσεις τους.
Διαφορετικά επιδόματα ανάλογα το θερμαντικό μέσο
Φέτος τα ποσά που χορηγούνται ως επιδότηση διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους με αποτέλεσμα, άλλα χρήματα να εισπράττει όποιος «καίει» ρεύμα, διαφορετικά όποιος καταναλώνει πετρέλαιο, άλλα ποσά για φυσικό αέριο και άλλα για καυσόξυλα.
Όλα βέβαια ξεκινούν από τον ποσό αναφοράς του επιδόματος που ανέρχεται σε τριακόσια ογδόντα (380) ευρώ για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, σε τριακόσια εξήντα (360) ευρώ για χρήση βιομάζας (πέλετ), σε τριακόσια πενήντα (350) ευρώ για χρήση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ή καυσόξυλων, σε τριακόσια είκοσι πέντε (325) ευρώ για χρήση φυσικού αερίου, και σε τριακόσια (300) ευρώ για χρήση πετρελαίου εσωτερικής καύσης ή φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνη) ή υγραερίου, προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ότι δύο κατοικίες, που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, μπορεί να δικαιούνται τελείως διαφορετικό επίδομα, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικό θερμαντικό μέσο.
Για παράδειγμα, στο Κ. Νευροκόπι του νομού Δράμας, το οποίο έχει συντελεστή (βαθμοημέρες) 1,27 και 1.855 κατοίκους, όπου υπάρχει και δικαίωμα επιδότησης και για χρήση πέλετ ή καυσόξυλων, ο βασικό επίδομα για ένα νοικοκυριό διαμορφώνεται ως εξής, ανάλογα με το θερμαντικό μέσο:
- Ρεύμα: 754 ευρώ
- Πέλετ: 714 ευρώ
- Καυσόξυλα: 695 ευρώ
- Φυσικό αέριο: 645 ευρώ
- Πετρέλαιο: 595 ευρώ
- Αντίστοιχα, στον Χολαργό, όπου δεν επιδοτούνται ούτε τα καυσόξυλα, ούτε το πέλετ και ο κλιματικός συντελεστής είναι 0,54, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
- Ρεύμα: 205 ευρώ
- Φυσικό αέριο: 176 ευρώ
- Πετρέλαιο: 162 ευρώ
Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι
Μεγάλοι χαμένοι όπως και να έχει όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνον γιατί φέτος λαμβάνουν τα χαμηλότερα ποσά σε σχέση με όσους ζεσταίνονται με άλλες πηγές, αλλά και επειδή τα χρήματα που θα πάρουν είναι «κουτσουρεμένα» σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, για παράδειγμα, άγαμος που συνεχίζει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και διαμένει στην Παλλήνη πέρυσι πήρε επίδομα 192 ευρώ και φέτος θα λάβει 165. Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη από 248 ευρώ το 2023 θα λάβει το 213 ευρώ το ’24, ενώ αν μένει Ιωάννινα από 294 ευρώ θα πέσει στα 252 ευρώ.
Στους χαμένους συγκαταλέγονται και τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ρεύματος.
Το επίδομα θέρμανσης το χάνουν και τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε καθεστώς εθελούσια ακινησία.
Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
Φυσικά εκτός της ενίσχυσης μένουν και όσοι υπερβαίνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:
- Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
- Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι εννιά χιλιάδες (29.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ