Τιμολόγια ρεύματος: «Κόκκινος συναγερμός» για τις τιμές

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τον τρόπο περιορισμού των αναμενόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Η ανησυχία προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ανησυχητική πορεία των τιμών χονδρικής στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία συνδυάζεται με τις ακραίες τιμές το απόγευμα, μετά τη δύση του ηλίου και την αποχώρηση της φωτοβολταϊκής παραγωγής.

Σήμερα μέση τιμή χονδρικής αγγίζει τα 190 ευρώ/ΜWh, ενώ η υψηλότερη τιμή στις 17:00 φτάνει τα 733,65 ευρώ/MWh. Παράλληλα, η μέση τιμή του Νοεμβρίου για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα πλησιάζει τα 143 ευρώ/MWh (αντιστοιχεί σε αύξηση από τα 90 ευρώ/MWh του Οκτωβρίου). Η τιμή αυτή πλησιάζει επικίνδυνα τα 15 ευρώ/MWh, το οποίο θεωρείται το ανεκτό όριο για τις χρεώσεις λιανικής των νοικοκυριών, οι οποίες όμως περιλαμβάνουν και άλλες επιβαρύνσεις πέραν του χονδρεμπορικού κόστους.

Τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν διάφορα σενάρια, όπως η επιβολή πλαφόν για την ανάκτηση των υπερεσόδων από τους παραγωγούς και προμηθευτές στη χονδρεμπορική αγορά (ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί κατά την ενεργειακή κρίση) ως βασική επιλογή. Στην ίδια κατεύθυνση, λαμβάνονται υπόψη δύο κύρια στοιχεία: Πρώτον, ότι η αυξητική τάση των τιμών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο ενδέχεται να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες («έχουμε όλο τον χειμώνα μπροστά μας», δηλώνουν αρμόδια στελέχη). Δεύτερον, ότι κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να μην εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αυτή αναμένεται να έρθει την Παρασκευή για διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να επισκεφθεί τις άλλες δύο περιοχές που πλήττονται από την αύξηση των τιμών, τη Σόφια και το Βουκουρέστι. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους για να πιέσουν τις Βρυξέλλες να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της «επαναλαμβανόμενης αποσύνδεσης» των αγορών ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από εκείνες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις και τα περιθώρια κινήσεων των κοινοτικών προτού λάβει τις αποφάσεις της, επομένως το σχέδιο άμυνας έναντι των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος είναι πολύ πιθανό να ξεδιπλωθεί την επόμενη εβδομάδα. Η αγωνία όμως είναι έντονη. Το μαρτυρούν -μεταξύ άλλων- οι τρεις αναφορές για το θέμα των τιμών ενέργειας μέσα σε πέντε ημέρες (H πρώτη από την COP 29 στο Μπακού στις 13 Νοεμβρίου, η δεύτερη κατά την εβδομαδιαία ανασκόπηση, η τρίτη κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), με την ένταση των διατυπώσεων να βαίνει αυξανόμενη, σύμφωνα με το energygame.

«Έχουμε μιλήσει πολύ για την ενέργεια. Ήμουν ο πρώτος που διατύπωσα την άποψή μου πολύ ηχηρά. Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας τώρα. Έχουμε κάτι που παριστάνει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με 26 διαφορετικές στρατηγικές. Αν δείτε τις διαφορές στις τιμές, ειδικά όταν πρόκειται για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι εντελώς απαράδεκτο σε μια λεγόμενη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι οι λιγότερο ευημερούσες χώρες, να τιμωρούνται επειδή υπάρχει ένας παράξενος αλγόριθμος που δεν στέλνει αρκετή ενέργεια στην Ανατολική Ευρώπη ή από την Ανατολική Ευρώπη στην Κεντρική Ευρώπη, για να προστατεύσει τα πιο ευημερούντα μέρη της Ευρώπης. Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε για στρέβλωση που διαρκεί μία ημέρα που θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε, αλλά ένα μοτίβο. Θα καταστήσουμε τις θέσεις μας απόλυτα ξεκάθαρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι και η επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνεί στη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά για όλους, όχι μόνο για κάποιους. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση αλλά δεν έχουμε επωφεληθεί ακόμη όσον αφορά στις τιμές από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει».

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ