Οι Έλληνες φαίνεται να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις χρυσές λίρες, καθώς η τιμή τους καταγράφει σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ προκαλεί έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων κρίσεων, ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει νέα υψηλά, καθώς οι επενδυτές τον επιλέγουν ως ασφαλές μέσο προστασίας από την αστάθεια. Η γεωπολιτική ένταση, ιδιαίτερα λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει ενισχύσει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, οδηγώντας τις τιμές του σε διαρκή άνοδο.
Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασπίδα έναντι του πληθωρισμού, όμως η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει την ελκυστικότητά του, καθώς δεν αποφέρει αποδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, με την τιμή του χρυσού να υπερβαίνει τα $2.700 ανά ουγγιά, η επένδυση σε χρυσές λίρες Αγγλίας αναζωπυρώνεται, με τους Έλληνες επενδυτές να επιστρέφουν σε αυτή τη διαχρονική επιλογή.
Η αξία του χρυσού ως «καταφύγιο» σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας παραμένει αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με την UBS, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ανησυχία για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και η πιθανή μείωση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άνοδο του χρυσού έως το 2025.
Παράλληλα, μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες εμφανίζονται και σε άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός, καθώς η αυξημένη ζήτηση για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και αποθήκευσης αναμένεται να ενισχύσει τις τιμές τους. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, ενώ παράλληλα αξιολογούν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές.
Οι χρυσές λίρες
Αναπόφευκτα το ράλι του χρυσού συμπαρασύρει και την τιμή της χρυσής λίρας.
Την Παρασκευή (22/11) η επίσημη τιμή της χρυσής λίρας που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, είχε φθάσει στα 692,90 για αγορά και στα 591,21 ευρώ για την πώληση της.
Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της πρώτης τιμής, η οποία είναι αυτή που μπορεί κάποιος να ρευστοποιήσει τις λίρες που διαθέτει, και της δεύτερης, που είναι η τιμή στην οποία μπορεί να τις προμηθευτεί από την ΤτΕ, αποτελεί ένα διαχρονικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου συνεχίστηκαν οι μαζικές ρευστοποιήσεις λιρών, με τις πωλήσεις να είναι για ακόμη μία χρονιά πολλαπλάσιες των αγορών.
Η ΤτΕ έχει αγοράσει από πολίτες στο εννεάμηνο του 2024 το ποσό των 35.972 χρυσών λιρών (9.795 τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, 13.917 το δεύτερο και 12.260 το τρίτο τρίμηνο).
Αναλυτές αναφέρουν πώς πίσω από την άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να στέλνουν πολλούς επενδυτές στο παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ