Ρεύμα: Κρίνεται η επιδότηση Δεκεμβρίου, «φωτιά» τα τιμολόγια

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να λάβει αποφάσεις σε δύο βασικά πεδία το προσεχές διάστημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για την παροχή επιδοτήσεων ρεύματος τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά, πρέπει να καθοριστεί η πηγή χρηματοδότησης που θα καλύψει άμεσα τις επιδοτήσεις.

Η χρηματοδότηση αυτή θα λειτουργήσει ως προσωρινή λύση, αφού οι επιδοτήσεις σχεδιάζεται να καλυφθούν μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε το Insider.gr, στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, το Υπουργείο Ενέργειας και η Κομισιόν συμφώνησαν σε ένα δημοσιονομικό μέτρο για την εφαρμογή αυτής της προσέγγισης.

Παράλληλα, απαιτείται η λεπτομερής διαμόρφωση του φόρου, με παραμέτρους που παραμένουν ακόμα υπό συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει εκφράσει την προθυμία της να προσφέρει τεχνική βοήθεια, αξιοποιώντας παραδείγματα άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί το μέτρο το συντομότερο δυνατόν, ώστε τα έσοδα να επιστραφούν στον αρχικό χρηματοδοτικό μηχανισμό.

Ο ρόλος του ΤΕΜ και η ανάγκη προσαρμογής

Όλες αυτές οι προετοιμασίες λαμβάνουν χώρα εν μέσω υψηλών τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικά, ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής καταγράφει μέση τιμή στα 136,59 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας αύξηση 52% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Η διπλή προετοιμασία είναι απαραίτητη, καθώς η παροχή των επιδοτήσεων και η χρηματοδότησή τους έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Οι επιδοτήσεις πρέπει να είναι έτοιμες στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις τιμές του επόμενου μήνα. Ωστόσο, η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς απαιτεί χρόνο για την κατάρτιση και υλοποίησή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) αναμένεται να καλύψει μέρος των επιδοτήσεων. Το ΤΕΜ, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την ενεργειακή κρίση, διαθέτει σήμερα αποθεματικό μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, είτε θα ενισχυθεί το ΤΕΜ είτε θα αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δεκεμβρίου.

«Κλειδί» το ποσό της επιδότησης

Το ερωτηματικό αυτό, ωστόσο, θα απαντηθεί εν πολλοίς μετά την ανακοίνωση των χρεώσεων για τον επόμενο μήνα από τις εταιρείες προμήθειας. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, με βάση τις χρεώσεις θα καθοριστεί το ύψος των απαιτούμενων επιδοτήσεων και, κατά συνέπεια, το ποσό που χρειάζεται για να τις καλύψει.

Με την ίδια λογική, καθώς αυτό το ποσό θα ανακτηθεί στη συνέχεια μέσω της έκτακτης εισφοράς, το ύψος του θα επηρεάσει τη σχεδίαση του φόρου. Μεταξύ άλλων, για να «κλειδώσει» ο φόρος, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διάρκειά και το ποσοστό του, όπως και επί ποιων εσόδων θα επιβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προοπτική της έκτακτης εισφοράς αποτελεί κίνητρο για τους καθετοποιημένους Ομίλους, ώστε με τις χρεώσεις τους να απορροφήσουν ένα σεβαστό ποσό των ανατιμήσεων της λιανικής. Ο λόγος είναι πως όσο μικρότερες είναι οι ανάγκες για επιδότηση, τόσο μικρότερη θα είναι η απαιτούμενη «απόδοση» της έκτακτης εισφοράς.

Υπεραντίδραση «βλέπουν» οι παραγωγοί

Αν και η δημοσιονομική παρέμβαση είναι χρονοβόρα -έναντι του πλαφόν στην αγορά, με το οποίο η ανάκτηση του ποσού θα γινόταν στην «πηγή»- στην ελληνική πλευρά επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν το πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν δεν θα ήταν αντίθετη στην εκ νέου επιβολή φόρου στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο ωστόσο απορρίπτει η ελληνική πλευρά, καθώς με αυτό τον τρόπο θα προκληθεί ανατιμητική πίεση στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως βρήκε έδαφος το επιχείρημα του ΥΠΕΝ ότι το ράλι στην ελληνική αγορά έχει αποκλειστικά εξωγενή αιτία. Και πιο συγκεκριμένη τις αθρόες εξαγωγές, οι οποίες παρασύρουν προς τα πάνω και τις εγχώριες τιμές.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη των παραγωγών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη δρομολόγηση ενός νέου έκτακτου μέτρου στην αγορά, όταν έχει περάσει μόλις ένα τρίμηνο από τον έκτακτο φόρο στο αέριο. Μιλούν για «υπεραντίδραση» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ήταν καλύτερο να μην προεξοφλήσει από τώρα την παρέμβαση, αναμένοντας πρώτα να ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους οι προμηθευτές – με δεδομένο ότι πρόθεση τουλάχιστον των καθετοποιημένων Ομίλων είναι να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις.

Οι ίδιοι εκπρόσωποι επισημαίνουν επίσης πως με τις έκτακτες επιδοτήσεις η κυβέρνηση υπονομεύει το «σήμα» προς τους καταναλωτές, για στροφή στα σταθερά τιμολόγια. Όπως συμπληρώνουν, αν οι καταναλωτές εμπεδώσουν τη λογική ότι σε κάθε ανοδικό ράλι θα παρεμβαίνει το κράτος, τότε χάνεται το έρεισμα αποχώρησης από τις κυμαινόμενες χρεώσεις.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ