Σούπερ μάρκετ: Μικρή αλυσίδα κάνει το μπαμ με νέα καταστήματα

Η ρωσικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere συνεχίζει την προσπάθειά της στην ελληνική αγορά, παρά τη στασιμότητα που επικράτησε τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόσφατα, προχώρησε σε ένα νέο κύμα ανάπτυξης, εγκαινιάζοντας τρία καταστήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα νέα σημεία πώλησης βρίσκονται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, την Καλαμάτα και την Αμαλιάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό καταστημάτων σε επτά στην Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί και στα Γιαννιτσά, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τα πρώτα καταστήματα της Mere άνοιξαν το 2021, υπό τη διαχείριση της οικογένειας Shnayder. Αρχικά υπήρχαν πέντε καταστήματα, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 είχαν μείνει τέσσερα, καθώς το κατάστημα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης έκλεισε το 2022. Σήμερα, η εταιρεία επανέρχεται δυναμικά, διπλασιάζοντας σχεδόν το δίκτυό της.

Οι επενδύσεις και οι προκλήσεις της Mere

Η αρχική φιλοδοξία της Mere για 80 καταστήματα στην Ελλάδα παραμένει μακριά από την πραγματικότητα, κυρίως λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Παρά τις δυσκολίες, η Torg – Hellas ΙΚΕ, που διαχειρίζεται την αλυσίδα στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιήσει οκτώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το 2019, φτάνοντας συνολικά τα 2,245 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2023, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στα 7,464 εκατ. ευρώ, από 4,850 εκατ. ευρώ το 2022. Παρότι οι ζημιές μειώθηκαν (-414.009 ευρώ έναντι -609.990 ευρώ το 2022), η επιχείρηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, με συσσωρευμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 2,19 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα ρεύματα

Ενώ η Mere αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Ελλάδα, η μητρική εταιρεία, γνωστή ως Svetofor στη Ρωσία, καταγράφει σημαντική άνοδο. Το 2023, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 40%, φτάνοντας τα 5 δισ. ευρώ, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβαρύνουν τη λειτουργία της.

Οι μέτοχοι και η απλή προσέγγιση

Βασικός μέτοχος της Torg – Hellas είναι ο Sergey Shnayder (79%) και μικρομέτοχοι ο αδελφός του Andrey Shnayder (15%) και ο Valeriy Iakovlev (6%), ενώ διαχειρίστρια και υπογράφουσα τον ισολογισμό είναι η Irina Chikunova.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Mere δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με τη βασική φιλοσοφία της Aldi και της Lidl, αν και οι Ρώσοι έχουν υιοθετήσει ένα πιο απλοποιημένο μοντέλο, προσφέροντας περιορισμένη επιλογή περίπου 1.500 καθημερινών κωδικών τροφίμων και μη τροφίμων σε σημαντικά μειωμένες τιμές.

Αυτό επιτυγχάνεται με άμεσες συνεργασίες με τη βιομηχανία και αυστηρούς ελέγχους κόστους.

Όπως αναφέρεται από την ίδια την αλυσίδα, «στους προμηθευτές προσφέρουμε αυτόματες πληρωμές κάθε εβδομάδα για ό,τι έχει πωληθεί στην διάρκειά της. Η συνεργασία είναι διάφανη και ειλικρινής. Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ή επιβαλλόμενες εκ των υστέρων εκπτώσεις. Οι τιμές που αναφέρονται στην σύμβαση προμήθειας είναι οι τιμές που λαμβάνει ο προμηθευτής στον τραπεζικό του λογαριασμό».

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ