Έπειτα από μια περίοδο με πολύ υψηλές τιμές, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου καταγράφει σημαντική μείωση, φτάνοντας έως και 40% χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες.
Η περυσινή μικρή παραγωγή, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, είχε οδηγήσει την τιμή παραγωγού σε πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας τα 9,5 ευρώ ανά κιλό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η τιμή στα σούπερ μάρκετ να ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό, κάνοντας πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε εναλλακτικά έλαια. Σύμφωνα με την αγορά, σχεδόν το 40% των καταναλωτών προτίμησαν άλλους τύπους λαδιού λόγω της μεγάλης ακρίβειας.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης, σημείωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η τιμή παραγωγού έχει υποχωρήσει σημαντικά, από τα 9,5 ευρώ που είχε φτάσει, και σήμερα βρίσκεται περίπου στα 5 ευρώ το κιλό». Όσον αφορά τις τιμές στο ράφι, παρατηρείται μια ελαφρά μείωση από το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες μεσογειακές χώρες.
«Η παγκόσμια παραγωγή φέτος είναι αυξημένη έως και 50% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 40% εξαιτίας των προηγούμενων υψηλών τιμών. Αυτή η δυναμική έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά και πίεση στις τιμές», εξήγησε ο κ. Γιαννούλης.
Δεύτερη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στην παραγωγή ελαιολάδου
Πέρυσι, η ελληνική παραγωγή είχε πέσει στους 120-130 χιλιάδες τόνους, ακολουθώντας την τάση μείωσης που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, όπου η συγκομιδή έφτασε μόλις τους 850 χιλιάδες τόνους. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική.
«Η ελληνική παραγωγή φέτος αναμένεται να φτάσει τους 250 χιλιάδες τόνους, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι», ανέφερε ο κ. Γιαννούλης, ενώ αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου η παραγωγή προβλέπεται στους 1,5 εκατομμύρια τόνους. Η Πορτογαλία από την άλλη, εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 180 χιλιάδες τόνους, σχεδόν διπλάσια από την περσινή της παραγωγή.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε., μετά την Ισπανία. Εκτός Ε.Ε., η Τουρκία προβλέπεται να πετύχει ρεκόρ με 450 χιλιάδες τόνους, ενώ η Τυνησία υπολογίζεται να αυξήσει την παραγωγή της στους 300-330 χιλιάδες τόνους.
Η ανάγκη για ισορροπία στις τιμές
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου, ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να απαιτούμε χαμηλές τιμές στο ράφι, όταν οι παραγωγοί δεν αμείβονται ικανοποιητικά».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η χαμηλή τιμή στο παρελθόν είχε αποθαρρύνει τους παραγωγούς, οδηγώντας πολλούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. «Θέλουμε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, αλλά αυτό απαιτεί μια δίκαιη ισορροπία, ώστε η παραγωγή να παραμένει βιώσιμη», κατέληξε.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ