Οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευτούν ελαιόλαδο θα πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, καθώς η τιμή για έναν τενεκέ των 17 λίτρων ανέρχεται στα 100 ευρώ, όπως αναφέρει ο Μεσσήνιος ελαιοπαραγωγός Ηλίας Κανάκης.
Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Κανάκης εξήγησε ότι η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 6 ευρώ ανά λίτρο. «Δεν περνάει μεσάζοντας στο λάδι, το βλέπω. Όταν μικραίνει η συσκευασία, το κόστος αυξάνεται», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και στα 7 ευρώ το λίτρο, το ελαιόλαδο παραμένει προσιτό.
«Το ελαιόλαδο είναι πολύτιμο»
Ο κ. Κανάκης υπερασπίστηκε την τιμή του ελαιόλαδου, λέγοντας πως είναι μια επένδυση για την υγεία μιας οικογένειας. «Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να ξοδεύει 2-3 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για καφέδες. Με 700 ευρώ για ελαιόλαδο, λύνει το πρόβλημα όλης της χρονιάς. Αν μειωθεί η τιμή, οι παραγωγοί θα εγκαταλείψουν την παραγωγή».
Γιατί το ελαιόλαδο ακριβαίνει
Αναφερόμενος στην τιμή παραγωγού, εξήγησε ότι αυτή κυμαίνεται στα 5,30 ευρώ ανά κιλό. «Η τιμή αυτή περιλαμβάνει φιλτράρισμα, φύρα, συσκευασία, μεταφορές και το κέρδος των σούπερ μάρκετ. Έτσι, το ελαιόλαδο φτάνει στα 8 ευρώ στο ράφι».
Ζητήματα φορολογίας και επιδοτήσεων
Ο κ. Κανάκης κατέκρινε τη φορολογική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% στα αγροτικά εφόδια, ενώ στην Ιταλία ο αντίστοιχος ΦΠΑ είναι μόλις 4%. «Η υπερφορολόγηση είναι τεράστιο πρόβλημα», τόνισε.
Παράλληλα, επισήμανε τη διαφορά στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Τυνησία, για την εξαγωγή του ελαιόλαδου, γεγονός που καθιστά το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα μη ανταγωνιστικό.
Έκκληση για στήριξη
Ο κ. Κανάκης έκλεισε με μια έκκληση για ουσιαστική στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του στις διεθνείς αγορές.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ