Η ευρηματικότητα των απατεώνων φαίνεται να μην έχει όρια, καθώς συνεχώς επινοούν νέους τρόπους για να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση σε ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα πολιτών και επιχειρήσεων. Έπειτα από τις τηλεφωνικές κλήσεις από υποτιθέμενες επενδυτικές πλατφόρμες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και το Βερολίνο, εμφανίζεται τώρα μια πιο εξελιγμένη μορφή απάτης: το spoofing, δηλαδή η παραποίηση τηλεφωνικών αριθμών τραπεζών.
Αυτή η νέα τακτική ξεπερνά σε επικινδυνότητα τις προηγούμενες με τις ψεύτικες επενδυτικές πλατφόρμες, οι οποίες συχνά είχαν ως έδρα τηλεφωνικά κέντρα σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο ή η Ρωσία. Οι απατεώνες πλέον αποφεύγουν τη χρήση ανύπαρκτων αριθμών εξωτερικού, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αποκαλυφθεί και οι πολίτες είναι πιο υποψιασμένοι.
Αντίθετα, χρησιμοποιούν πραγματικούς αριθμούς τηλεφωνικών κέντρων τραπεζών, κάνοντας τα θύματά τους να πιστεύουν ότι επικοινωνούν με την τράπεζά τους. Στην πραγματικότητα, πίσω από την κλήση κρύβονται απατεώνες, που στόχο έχουν να αποσπάσουν στοιχεία πρόσβασης στο e-banking ή στις κάρτες των θυμάτων τους.
Το ζήτημα έχει αναδείξει συστημική τράπεζα, η οποία με επιστολή της προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ζητά την άμεση λήψη μέτρων. Η τράπεζα καταγγέλλει περιστατικά όπου πελάτες της δέχθηκαν κλήσεις από «ψεύτικο» τηλεφωνικό κέντρο, με τους απατεώνες να προσποιούνται ότι ενημερώνουν για ανύπαρκτα προβλήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή στις κάρτες των θυμάτων. Στόχος τους είναι η υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων.
Η ΕΕΤΤ έχει ξεκινήσει έρευνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εξετάζει πιθανές τεχνολογικές λύσεις. Μεταξύ αυτών, συζητείται η δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων για τους αριθμούς που έχουν εκχωρηθεί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ένα τέτοιο σύστημα, που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες, θα μπορούσε να αποτρέπει την παραποίηση αριθμών, καθώς οι κλήσεις από πλαστογραφημένους αριθμούς θα απορρίπτονταν αυτόματα. Ωστόσο, η εφαρμογή του απαιτεί συνεργασία μεταξύ των παρόχων και επιπλέον κόστος, κάτι που καθιστά την υλοποίησή του αβέβαιη.
Η απουσία τέτοιων συστημάτων προστασίας σε πολλές χώρες επιτρέπει στους απατεώνες να δρουν ανεμπόδιστα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και ενίσχυση της ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ