Κεφαλονιά: Μαζί με το μοναδικό Αρχαιολογικό της Μουσείο, η Σάμη αποκτά και ένα μοναδικό δίκτυο αναδεδειγμένων αρχαιολογικών χώρων (εικόνες)

Στην Σάμη, το σπουδαιότερο έργο έρευνας – ανάδειξης από πλευράς αρχαιολογικής, αλλά και ιστορικής διαχρονίας στο νησί της Κεφαλονιάς, συνεχίζεται πλέον και στο Κρηναίο Οικοδόμημα, αρυκρήνη (κρήνη από την οποία το νερό αντλείται) των ρωμαϊκών χρόνων επί του υδραγωγείου, που μετέφερε νερό στην πόλη. Στο ίδιο σημείο, λίγο μακρύτερα, ακόμη και σήμερα υπάρχει το αντλιοστάσιο ύδρευσης της σύγχρονης πόλης της Σάμης.

Η αρχαία Σάμη υπήρξε η πόλη με αδιαμφισβήτητο ιστορικό βάθος. Κομίζει και το πανάρχαιο όνομα της νήσου, πριν αυτή προσδιοριστεί και από το εθνικό όνομα των Κεφαλήνων, μέχρι το τέλος της Αρχαιότητας.

Η Κεφαλονιά, λόγω και του αναγλύφου, παρουσιάζει ήδη από την προϊστορία φαινόμενα ζωνικότητας, διαφοροποιήσεων από περιοχή σε περιοχή και τυχαιότητας ως προς το οικιστικό της πρότυπο.

Στην μακρά διάρκεια αυτό μετουσιώνεται στην “Τετράπολιν” των ιστορικών χρόνων, με πρωτοκαθεδρία της Σάμης, η οποία στη βάση επιγραφικής μαρτυρίας, φέρεται να εκπροσωπεί το σύνολο των πόλεων της νήσου.

Το έργο εκτελείται δι’ αυτεπιστασίας από την Εφορεία. Στο πεδίο εργάζονται οι αρχαιολόγοι Αθανάσιος Κορμάζος, Αγγελική Κνημίδου και οι ειδικευμένοι εργατοτεχνίτες Γεράσιμος Βαλεντής, Πέτρος Δρακονταειδής και Σπύρος Στεφανάτος.

Μαζί με το μοναδικό Αρχαιολογικό της Μουσείο, η Σάμη αποκτά και ένα μοναδικό δίκτυο αναδεδειγμένων αρχαιολογικών χώρων (μέχρι στιγμής τέτοια δίκτυα συναντώνται μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας) εντός του οικιστικού ιστού και στις παρυφές αυτού με χρονική διάρκεια από τους Κλασικούς Χρόνους μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ