Ένας σημαντικός μετασχηματισμός αναμένεται στα επιδόματα που χορηγούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με τις αλλαγές να περιλαμβάνουν αυξήσεις σε πολλές παροχές, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται νέα κριτήρια για να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις κατευθύνονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η πρώτη και πιο σημαντική ανατροπή αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο αυξάνεται σημαντικά. Από τα 216 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, το ποσό θα φτάσει τα 250 ευρώ, ενώ το ποσό για κάθε παιδί θα ανέλθει στα 75 ευρώ από 50 ευρώ που ήταν πριν. Παράλληλα, το επίδομα στέγασης, το οποίο τώρα ανέρχεται στα 70 ευρώ, θα φτάσει τα 125 ευρώ και 75 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Η αύξηση αυτή θα συνοδευτεί από επιπλέον ενίσχυση 30% για κάθε παιδί που υπάρχει στην οικογένεια, πάντα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Στο επίδομα παιδιού, το οποίο χορηγείται σε 767.000 οικογένειες, θα γίνει ενοποίηση των δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας. Έτσι, το επίδομα παιδιού στην τρίτη κλίμακα θα αυξηθεί από τα 28 ευρώ ανά παιδί στα 45 ευρώ και θα φτάσει τα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Σημαντική είναι και η εισαγωγή ενός επιπλέον ποσού των 90 ευρώ για κάθε τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δουν επίσης αυξήσεις στα ποσά που λαμβάνουν.
Μία από τις πιο καινοτόμες αλλαγές είναι η κατάργηση της προσμέτρησης του εισοδήματος από μισθωτή εργασία στα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό του εισοδήματος από εργασία (20% για το Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) δεν θα υπολογίζεται, ενθαρρύνοντας έτσι την εργασία και ενισχύοντας τα κίνητρα για τους δικαιούχους να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.
Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη αφορά τους τρίτεκνους, οι οποίοι πλέον θα απολαμβάνουν τα ίδια προστατευτικά μέτρα που ισχύουν για τους πολύτεκνους. Έτσι, οι τρίτεκνοι και τα παιδιά τους θα διατηρούν την ιδιότητα αυτή για πάντα, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη στήριξή τους.
Ωστόσο, η πιο δραστική αλλαγή είναι η εισαγωγή νέων κριτηρίων που αφορούν την περιουσία των δικαιούχων. Πλέον, πέρα από το φορολογητέο εισόδημα, θα λαμβάνονται υπόψη η κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις των δικαιούχων. Οι νέοι κανόνες θα εξετάζουν παράγοντες όπως τα οχήματα με μεγάλο κυβισμό, η μεγάλη ακίνητη περιουσία και οι υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα επιδόματα καταβάλλονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή αυτών των νέων κριτηρίων θα ληφθούν σύντομα, με τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει παραμετροποίηση των κριτηρίων ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή κατανομή των επιδομάτων. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν προσαυξήσεις για κάθε παιδί, ώστε οι οικογένειες με παιδιά να μην κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα τους, παρά την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων.
Η εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων θα οδηγήσει σε μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική κατανομή των επιδομάτων, μειώνοντας τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά αυξάνοντας την αποδοτικότητα της διανομής των πόρων.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ