Ο πληθωρισμός αποκτά ολοένα και πιο πολύπλοκες διαστάσεις, θυμίζοντας τη μυθική Λερναία Ύδρα. Παρά τη φαινομενική σταθερότητα στις τιμές των τροφίμων τον Δεκέμβριο, με τη Eurostat να καταγράφει πτώση -0,2%, οι αυξήσεις στις υπηρεσίες, όπως τα ενοίκια, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οι μεταφορές και η εστίαση, φτάνουν στο 5,6%. Την ίδια στιγμή, η ενέργεια επιστρέφει σε ανοδική τροχιά, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.
Επιπλέον, προϊόντα που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να ακριβαίνουν, δημιουργώντας νέες πιέσεις τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.
Καφές: Το Ποτό που Γίνεται Πολυτέλεια
Οι επιχειρηματίες του καφέ βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας τους νέους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές τους. Η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει ήδη προειδοποιήσει για αυξήσεις έως και 30% λόγω της ξηρασίας που πλήττει μεγάλες παραγωγούς χώρες, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ.
Αναμένεται ότι η τιμή του καφέ στα καταστήματα θα αυξηθεί κατά 0,10-0,20 ευρώ. Έτσι, ο εσπρέσο θα φτάσει στα 3,7-4,2 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο στα 4,1-4,4 ευρώ και ο φρέντο καπουτσίνο έως και τα 4,9 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, αλλά τα περιθώρια στενεύουν λόγω της αύξησης των λειτουργικών εξόδων κατά 42% την τελευταία διετία.
Αναψυκτικά και Χυμοί: Νέο Κύμα Αυξήσεων
Οι αυξήσεις δεν περιορίζονται μόνο στον καφέ. Οι χυμοί και τα αναψυκτικά με βάση το πορτοκάλι ακριβαίνουν λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία, που θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών, και της ασθένειας που πλήττει τα εσπεριδοειδή. Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 55% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις έως 11,5% στα προϊόντα τους.
Η τιμή ενός κουτιού πορτοκαλάδας αναμένεται να φτάσει από τα 2,5 στα 2,8 ευρώ, ενώ ο χυμός πορτοκαλιού από τα 3 στα 3,3 ευρώ. Παράλληλα, οι αυξήσεις επεκτείνονται και σε αλκοολούχα ποτά, όπως το τσίπουρο, λόγω μειωμένης παραγωγής σταφυλιών.
Κρέατα: Το Μοσχαρίσιο Κρέας στην Πρώτη Γραμμή
Ακόμα και το μοσχαρίσιο κρέας αναμένεται να γίνει πιο ακριβό, με τις τιμές να αυξάνονται από τα 14 στα 16 ευρώ ανά μερίδα. Οι προβλέψεις για ελλείψεις λόγω της Πράσινης Μετάβασης και των περιορισμών στις εκπομπές ρύπων προκαλούν έντονη ανησυχία.
Παράλληλα, οι τιμές σε άλλα είδη κρέατος, όπως το αρνί και το κατσίκι, έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις εστίασης καλούνται να διαχειριστούν υψηλά λειτουργικά έξοδα, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ