Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, με στόχο τον εντοπισμό οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στην ενίσχυση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Το νέο σύστημα ελέγχου θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δύο φορές τον χρόνο, εντοπίζοντας:
- Ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία δεν διαθέτουν ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
- Οχήματα χωρίς έλεγχο ΚΤΕΟ, που δεν έχουν περάσει από τον απαιτούμενο τεχνικό έλεγχο.
- Οχήματα με οφειλές τελών κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων μεταβίβασης.
Η διαδικασία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, με τα αποτελέσματα των ελέγχων να αποστέλλονται στους παραβάτες μέσω ειδοποιήσεων.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπίζονται να παραβιάζουν τη νομοθεσία θα έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά πρόστιμα:
- Ανασφάλιστα οχήματα:
- 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.
- 500 ευρώ για επιβατηγά και άλλα οχήματα.
- 250 ευρώ για δίκυκλα.
- Μη καταβολή τελών κυκλοφορίας:
- Πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας, συν τα ετήσια τέλη.
- Μη έλεγχος ΚΤΕΟ:
- Πρόστιμο 400 ευρώ.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων
Μετά την κοινοποίηση της παράβασης, οι παραβάτες έχουν περιθώριο τριών μηνών για να συμμορφωθούν. Αν αυτό δεν συμβεί, διενεργείται δεύτερος έλεγχος, και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης:
- Αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.
- Οι κυρώσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία αναλαμβάνει την αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.
Η επαναφορά των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας γίνεται μόνο με την προσκόμιση:
- Ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
- Ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου.
- Απόδειξης καταβολής των οφειλών ή των προστίμων.
Το μέγεθος του προβλήματος
Υπολογίζεται ότι σήμερα κυκλοφορούν περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα, ενώ μεγάλος αριθμός οχημάτων δεν έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο. Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να περιορίσει σημαντικά αυτές τις παραβάσεις, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια και διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Με την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει την ανομία στους δρόμους, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ