Νέες μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών – Οι 4 παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές οικονομικές αλλαγές το 2025, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει νέες αυξήσεις μισθών και φορολογικές ελαφρύνσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις βασίζεται στην εξαιρετική πορεία των εσόδων και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, γεγονός που καθιστά εφικτό το πακέτο παροχών που αναμένεται να παρουσιαστεί στην 89η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο προϋπολογισμός του 2024 παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 86% τον αρχικό στόχο των 4,635 δισ. ευρώ. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: την αυξημένη φορολογική συμμόρφωση, τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και τις υψηλές εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του think tank Synergia, ανέφερε ότι τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ, αποτελούν μια ιστορική επίδοση που δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση.

Αυτά τα έσοδα, σε συνδυασμό με την υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, δημιούργησαν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που θα ωφελήσουν την κοινωνία. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 70 μειώσεις φόρων και ότι οι δημόσιες επενδύσεις έχουν ενισχυθεί, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι το 2025 θα είναι η χρονιά των αποφασιστικών ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, με έμφαση στη μείωση των άμεσων φόρων.

Ο σχεδιασμός για το 2025 περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων όπως τα POS, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ψηφιακά δελτία αποστολής, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να εξασφαλίσουν άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, οι μειώσεις στους άμεσους φόρους έχουν άμεσο όφελος για τους φορολογούμενους, σε αντίθεση με τους έμμεσους φόρους που συχνά ενθυλακώνονται από ενδιάμεσους.

Το πακέτο των ελαφρύνσεων περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου:

  1. Μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος: Προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 15% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του ετήσιου φόρου από 2.200 ευρώ σε 1.500 ευρώ, προσφέροντας ένα όφελος περίπου 50 ευρώ το μήνα για εργαζομένους που λαμβάνουν 14 μισθούς. Επίσης, θα υπάρξουν νέες κλίμακες φορολογίας για εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί η απότομη αύξηση του φορολογικού βάρους.
  2. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης: Στην πρώτη φάση, τα τεκμήρια διαβίωσης θα μειωθούν κατά 30%, με σκοπό την πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου. Το ισχύον σύστημα έχει προκαλέσει αδικίες, καθώς πολλοί πολίτες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους από αυτούς που αντιστοιχούν στο πραγματικό τους εισόδημα λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως τα αυτοκίνητα, οι κατοικίες και τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  3. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τους αυτοαπασχολούμενους, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους με «μπλοκάκι», προκειμένου να ανακουφιστεί το εργατικό δυναμικό από τις υψηλές εισφορές.
  4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: Το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους θα καταργηθεί, δίνοντας περαιτέρω ανάσα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με αυτές τις προγραμματισμένες αλλαγές, η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της χώρας.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ