Τόνος, σαρδέλες ή σολομός; Η αλήθεια για τις κονσέρβες που δεν σας είπαν ποτέ!

Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι από τα λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα που οι διατροφολόγοι συνιστούν να εντάσσονται στη διατροφή μας.

Γιατί; Επειδή είναι θρεπτικά, γρήγορα και εύκολα στη χρήση, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ή για εναλλακτική επιλογή αντί για ανθυγιεινά σνακ. Αλλά είναι πράγματι αρκετά;


Τα οφέλη των ψαριών σε κονσέρβα

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Mercedes Gállego, τα ψάρια σε κονσέρβα είναι γεμάτα με:

  • Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ωφελούν την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12) και πολύτιμα μέταλλα όπως σελήνιο, ιώδιο και φώσφορο

Επιπλέον, είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους, αν καταναλώνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.


Είναι αρκετό για ένα πλήρες δείπνο;

Παρόλο που τα ψάρια σε κονσέρβα είναι θρεπτικά, η διατροφολόγος Sonia Lucena εξηγεί ότι δεν αποτελούν από μόνα τους πλήρες δείπνο. Το πρόβλημα είναι ότι:

  • Λείπουν σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκουμε στο καστανό ρύζι ή την κινόα.
  • Η περιεκτικότητα τους σε νάτριο (αλάτι) είναι συχνά υψηλή, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα.
  • Ορισμένα ψάρια (π.χ., τόνος) έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, οπότε πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση.

Πώς να συμπληρώσετε το δείπνο σας

Για να μετατρέψετε ένα γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα σε πλήρες και ισορροπημένο δείπνο, οι ειδικοί προτείνουν να το συνοδεύσετε με:

  • Σαλάτες με πράσινα φύλλα για φυτικές ίνες και βιταμίνες
  • Ψητά λαχανικά (όπως κολοκύθα ή μπρόκολο) για επιπλέον θρεπτικά συστατικά
  • Σύνθετους υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι ή κινόα
  • Πουρέ κολοκύθας για κάτι διαφορετικό και γευστικό
  • Σπαράγγια στον ατμό για χαμηλές θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία

Οι καλύτερες επιλογές ψαριών σε κονσέρβα

Αν ψάχνετε για τις πιο υγιεινές επιλογές, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Τόνο: Πλούσιο σε πρωτεΐνη, ιδανικό για ένα ελαφρύ δείπνο.
  • Σκουμπρί: Γεμάτο ωμέγα-3 και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Σαρδέλες: Φυσική πηγή ασβεστίου (ειδικά αν τρώτε και τα κόκαλα!).
  • Σολομός: Ο βασιλιάς των ωμέγα-3, με πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Αντσούγιες: Γευστικές, αλλά προτιμήστε αυτές με χαμηλό αλάτι.

Συμπέρασμα

Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι μια εξαιρετική βάση για ένα υγιεινό γεύμα, αρκεί να τα συνδυάσουμε σωστά. Επιλέξτε τα σωστά προϊόντα, προσθέστε λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες, και θα έχετε ένα ισορροπημένο και θρεπτικό δείπνο.

Και μην ξεχνάτε: Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες για αλάτι και πρόσθετα, και προσπαθήστε να ποικίλλετε τις επιλογές σας για να έχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε!

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ