Για δεκαετίες, οι επιστήμονες αναζητούν πώς η γυμναστική συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων. Από την απώλεια βάρους μέχρι τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά και τεκμηριωμένα. Ωστόσο, μια καινούρια μελέτη έρχεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελπίδα σε ανθρώπους που ζουν με καρκίνο, υποστηρίζοντας ότι ένας συγκεκριμένος τύπος προπόνησης μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο θανάτου σχεδόν κατά 50%.
Η Άσκηση που Φέρνει την Ανατροπή
Ένα από τα πιο δύσκολα στάδια στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η αίσθηση απώλειας ελέγχου. Η συγκεκριμένη μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2025 στο British Journal of Sports Medicine και πραγματοποιήθηκε από 12 ερευνητές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιταλία και Βραζιλία, αποδεικνύει πως οι συνήθειες γύρω από την άσκηση μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας. Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 47.000 ανθρώπους με διαφορετικές μορφές και στάδια καρκίνου.
Πώς τα Βάρη Μειώνουν Σχεδόν στο Μισό τον Κίνδυνο Θανάτου
Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης—όπως τα βάρη και οι ασκήσεις με αντιστάσεις—συσχετίστηκε με έως και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ασθενείς με καρκίνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το πόσο ανεπτυγμένες ήταν η μυϊκή τους δύναμη και η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα. Σε όσους εμφάνισαν υψηλότερη συνολική φυσική κατάσταση, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε από 31% έως 46%, συγκριτικά με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.
Το Μυστικό της Μυϊκής Μάζας
Η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε πως η διατήρηση ή και η ενίσχυση της μυϊκής μάζας φαίνεται να περιορίζει και τον κίνδυνο ειδικά από καρκίνο. Κάθε επιπλέον βήμα βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής αντοχής συσχετίστηκε με 18% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από τη νόσο. Το ενθαρρυντικό είναι ότι αυτό ίσχυε ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διατηρώντας καλύτερη φυσική κατάσταση, ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία έπεφτε κατά 8% έως 46% σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή της ασθένειας.
Η Άσκηση Παρατείνει τη Ζωή: Τι Δείχνουν οι Προηγούμενες Έρευνες
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι καρκινοπαθείς που αθλούνται τακτικά παρουσιάζουν σημαντική μείωση στον κίνδυνο υποτροπής και θνησιμότητας. Σε έρευνα του Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) στη Νέα Υόρκη, όσοι διαγνώστηκαν με καρκίνο αλλά έκαναν συστηματική άσκηση, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 25% σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους, κερδίζοντας έως και πέντε επιπλέον χρόνια ζωής.
Τι Σημαίνουν Αυτά για τους Ασθενείς
Οι συγγραφείς του άρθρου στο BMJ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης για την πρόβλεψη της έκβασης σε ασθενείς με καρκίνο, ενδεχομένως οδηγώντας σε νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Το πιο αισιόδοξο κομμάτι, ωστόσο, είναι πως φέρνουν στο προσκήνιο ένα ενθαρρυντικό μήνυμα: ακόμα και όταν η ασθένεια δείχνει να παίρνει τον έλεγχο, οι επιλογές γύρω από τη φυσική κατάσταση έχουν δύναμη να επηρεάσουν θετικά το προσδόκιμο ζωής.
Κρατήστε την Ελπίδα (και τα Βάρη) Ζωντανά
Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της μάχης με τον καρκίνο, η ανάπαυση είναι αναγκαία. Ωστόσο, ακόμα και λίγη κίνηση τις μέρες που νιώθετε πιο δυνατοί μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Και εάν βρίσκεστε σε φάση πρόληψης; Η ενασχόληση με βάρη και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να αποτελέσει σημαντική επένδυση στην υγεία σας, δίνοντάς σας ένα πλεονέκτημα ακόμα και σε μια μελλοντική δύσκολη διάγνωση.
Πηγές:
- Canadian Medical Association Journal
- British Journal of Sports Medicine
- Journal of Clinical Oncology
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ