Μεγάλη ανάσα για δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Τι πρότειναν οι τράπεζες στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα προσφέρει ανακούφιση στους δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εντός της ημέρας, να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το ιδιωτικό χρέος.

Περίπου 70.000 δανειολήπτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτά τα δάνεια, αριθμός που αυξάνεται στις 100.000 αν συνυπολογιστούν οι συνοφειλέτες και οι εγγυητές. Το κύριο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, αντί το αρχικό κεφάλαιο των δανείων να μειώνεται, έχει αυξηθεί εξαιτίας της σημαντικής ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε δηλώσει από τον Δεκέμβριο ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση μιας ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τη νομική πραγματικότητα, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Οι προτάσεις των τραπεζών για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Οι τράπεζες έχουν ήδη προτείνει μια σειρά λύσεων προς την κυβέρνηση, όπως τον καθορισμό σταθερού επιτοκίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τη μετατροπή του υπολοίπου του δανείου σε ευρώ με ευνοϊκότερους όρους επιτοκίου. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες ρύθμισης των δανείων, οι δανειολήπτες δεν έχουν δει ουσιαστική βελτίωση, με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη. Το βασικό τους αίτημα είναι να “παγώσουν” οι δόσεις στην ισοτιμία που ίσχυε κατά τη σύναψη των δανείων, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για τον κίνδυνο που αναλάμβαναν.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τα αιτήματά τους, κρίνοντας ότι οι ενέργειες των τραπεζών δεν παραβίαζαν την εθνική νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή. Οι δανειολήπτες, αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, υποστήριξαν ότι το εθνικό δίκαιο ερμηνεύθηκε κατά τρόπο ασύμβατο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προχώρησαν, μάλιστα, σε καταγγελία κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τους συνέστησε να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους μέσω εθνικών δικαστηρίων, καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης.

Καταγγελίες και αγωγές από τους δανειολήπτες

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτήν περίπου 1.500 δανειολήπτες, οι οποίοι διεκδικούν ποσά από 100.000 έως 170.000 ευρώ για ηθική βλάβη, κατηγορώντας το Ανώτατο Δικαστήριο για την άρνησή του να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη για τους δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση καλείται να βρει μια λύση που θα συνδυάζει την ανακούφιση των πολιτών με τη διατήρηση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ