Φύλλο και φτερό από την εφορία – Ποιους λογαριασμούς ελέγχει τις επόμενες μέρες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προετοιμάζεται να ξεκινήσει μία ευρεία επιχείρηση διασταυρώσεων τον επόμενο μήνα, με στόχο την καταγραφή και τον έλεγχο σημαντικών οικονομικών δεδομένων των φορολογούμενων. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε τόκους καταθέσεων, repos, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μερίσματα, ιδιωτική ασφάλιση, δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία και θεραπευτήρια, καθώς και άλλα συναφή στοιχεία.

Η φορολογική διοίκηση συλλέγει τα δεδομένα αυτά τόσο για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, εφαρμόζοντας ειδικά κριτήρια κινδύνου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και της αποτροπής φαινομένων φοροδιαφυγής.

Υποχρεώσεις αποστολής δεδομένων

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως τράπεζες, ταχυδρομεία, οργανισμοί επενδυτικών υπηρεσιών και άλλες συναφείς δομές, καλούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τόκους από καταθέσεις, repos, έντοκα γραμμάτια, κρατικά ομόλογα και εταιρικά ομόλογα που είναι εισηγμένα σε χρηματιστήρια εντός ή εκτός Ε.Ε.
  • Τόκους από τίτλους αλλοδαπής προέλευσης, όταν μεσολαβούν εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.
  • Τους παρακρατηθέντες φόρους για κάθε κατηγορία.
  • Τα στοιχεία των δικαιούχων ή συνδικαιούχων.

Στοχευμένες κατηγορίες ελέγχων

Με τη συγκέντρωση όλων των παραπάνω πληροφοριών, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει κριτήρια κινδύνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Τόκοι καταθέσεων και repos: Τα ποσά τόκων που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος, καθώς και οι φόροι που παρακρατήθηκαν.
  2. Τραπεζικοί λογαριασμοί υψηλών κινήσεων: Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε λογαριασμούς που κατά το 2024 εμφάνισαν συνολικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  3. Μερίσματα: Εισοδήματα από μερίσματα φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν καταβληθεί εντός του 2024, με στοιχεία που κοινοποιούνται από την Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
  4. Δάνεια και τόκοι: Πληρωμές για τοκοχρεολυτική απόσβεση στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων δανείων, συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων ή τόκων υπερημερίας.
  5. Ασφαλιστικά συμβόλαια: Έλεγχος στις δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενειών.
  6. Νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια: Το κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικές δομές υγείας.
  7. Ιδιωτική εκπαίδευση: Έξοδα για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  8. Πάγιες δαπάνες νοικοκυριών: Έλεγχοι στα κόστη για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση (με κατανάλωση άνω των 1.000 ευρώ ετησίως), καθώς και δαπάνες τηλεφωνίας (σταθερή και κινητή).

Στόχος της διαδικασίας

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φορολογικού προφίλ για κάθε φορολογούμενο, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις ή αναντιστοιχίες που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν φορολογικές παραβάσεις. Η εφαρμογή αυτών των ελέγχων αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ