Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά πολιτική λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Υπάρχει η πιθανότητα να ανακοινωθούν εξελίξεις ακόμη και σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία αφορά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και είχε προαναγγελθεί χθες το βράδυ. Συνολικά, περίπου 70.000 δανειολήπτες (με τον αριθμό να αγγίζει τις 100.000 αν υπολογιστούν και οι συνοφειλέτες και εγγυητές) βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς οι δόσεις των δανείων τους έχουν αυξηθεί λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, αντί να μειώνονται, με το χρέος τους να μεγαλώνει διαρκώς.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος των δανείων σε ελβετικό φράγκο, αναφέροντας ότι παρακολουθεί τις ενέργειες άλλων κρατών σε αντίστοιχα θέματα. Στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απάντησε σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, και έκανε λόγο για μια ρύθμιση η οποία θα βασίζεται στην υπάρχουσα νομική πραγματικότητα και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Δήμας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών να βρουν λύση για το ζήτημα, αναφέροντας ότι εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το powergame.gr και την εφημερίδα Απογευματινή, οι τράπεζες πρότειναν μια λύση στην κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός σταθερού επιτοκίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο για κάποιο χρονικό διάστημα και τη μετατροπή του υπολοίπου των δανείων σε ευρώ με βελτιωμένο επιτόκιο.
Αρχικά, οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς η αυξανόμενη ισοτιμία του νομίσματος καθιστούσε αδύνατη την αποπληρωμή των δανείων. Ωστόσο, και με τις ρυθμίσεις αυτές, οι δανειολήπτες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με πολλούς να προσφεύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας την αναστολή των δόσεων και τη διατήρηση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου στην οποία είχαν συνάψει τα δάνεια. Οι δανειολήπτες ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς από τις τράπεζες για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η επιλογή του ελβετικού φράγκου ως νόμισμα δανεισμού. Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν σε τελεσίδικο επίπεδο από τον Άρειο Πάγο.
Αντιδρώντας στην απόφαση του Αρείου Πάγου και επισημαίνοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ερμήνευσε τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή με τρόπο που διαφέρει από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δανειολήπτες προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους πρότεινε να καταθέσουν αγωγές αποζημίωσης στα εθνικά δικαστήρια.
Αυτό οδήγησε τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου να προχωρήσει στην κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με 1.500 δανειολήπτες να συμμετέχουν και να ζητούν αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την άρνηση του Αρείου Πάγου να υποβάλει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι δανειολήπτες ζητούν αποζημίωση που κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 170.000 ευρώ
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ