Η Domino’s Pizza Enterprises προχωρά σε δραστικά μέτρα, ανακοινώνοντας το κλείσιμο περισσότερων από 200 καταστημάτων σε διάφορες χώρες, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει 14,9 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2025. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η Ιαπωνία, όπου 172 καταστήματα θα κατεβάσουν ρολά, ενώ και άλλα σημεία πώλησης σε διεθνές επίπεδο θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Αναθεώρηση στρατηγικής και κλεισίματα μετά την πανδημία
Ο CEO της εταιρείας, Mark van Dyck, εξήγησε ότι η διοίκηση προχωρά σε επαναξιολόγηση της στρατηγικής της, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη διακοπή λειτουργίας καταστημάτων που είχαν ανοίξει την περίοδο της πανδημίας.
«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου πριν από τρεις μήνες, δεσμεύτηκα ότι θα πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησής μας», τόνισε. «Όπου χρειάζονται αλλαγές, προχωρούμε άμεσα και με διαφάνεια».
Πτώση της ζήτησης και αύξηση του κόστους
Σύμφωνα με την εταιρεία, πολλά από τα καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν λειτουργούσαν είτε υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας είτε μέσω franchise συνεργασιών. Ειδικά στην Ιαπωνία, από τα 172 καταστήματα που θα σταματήσουν τη λειτουργία τους, τα 114 ανήκουν στην ίδια την εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα 58 ανήκουν σε δικαιοδόχους.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε στους επενδυτές ότι κατά την περίοδο 2020-2021, λόγω των lockdown, η ζήτηση για παραγγελίες στο σπίτι είχε εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα το άνοιγμα πολλών νέων σημείων πώλησης. Ωστόσο, μετά την πανδημία, η μείωση των παραγγελιών και το αυξημένο λειτουργικό κόστος καθιστούν μη βιώσιμη τη διατήρηση αυτών των καταστημάτων.
«Η ανάπτυξή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησε καταστήματα που πλέον δεν είναι αποδοτικά με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Το κλείσιμό τους θα ενισχύσει συνολικά το δίκτυό μας», σημείωσε ο van Dyck.
Οικονομικές προβλέψεις
Παρά τις αλλαγές, η εταιρεία αναμένει να καταγράψει καθαρά κέρδη προ φόρων που κυμαίνονται μεταξύ 84 και 86 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η ανακοίνωση αυτή καθησυχάζει εν μέρει τους επενδυτές, καθώς η εταιρεία προχωρά σε προσαρμογές για να εξασφαλίσει μακροχρόνια σταθερότητα.
Αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί πώς θα επηρεάσουν αυτές οι αποφάσεις την παρουσία της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και αν θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα εξορθολογισμού του κόστους.