Καθώς πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, τα θαλασσινά θα έχουν την τιμητική τους στα τραπέζια των περισσότερων οικογενειών. Η επιλογή φρέσκων και ποιοτικών θαλασσινών είναι απαραίτητη τόσο για τη γεύση όσο και για την ασφάλεια των καταναλωτών. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τα πιο φρέσκα θαλασσινά, ώστε να απολαύσουμε ένα ασφαλές και γευστικό γεύμα.
Δίθυρα οστρακοειδή
Τα μύδια, τα στρείδια, οι γυαλιστερές, οι αχιβάδες, τα κυδώνια και τα χτένια πρέπει να είναι ζωντανά όταν αγοράζονται με το κέλυφός τους. Το κέλυφος τους πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό ή να κλείνει άμεσα μόλις το αγγίξουμε ελαφρώς. Αν παραμένει ανοιχτό, πιθανότατα το όστρακο δεν είναι ζωντανό και δεν πρέπει να καταναλωθεί. Επιπλέον, το εσωτερικό τους πρέπει να είναι καθαρό, άοσμο και να διατηρεί υγρασία. Η σάρκα πρέπει να είναι σφιχτά προσκολλημένη στο κέλυφος και να αντιδρά σε ερεθίσματα, όπως μια σταγόνα λεμονιού.
Μαλακόστρακα
Οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι αστακοί και τα καβούρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αυτή την περίοδο. Για να επιλέξετε τα πιο φρέσκα, πρέπει να έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά θάλασσας και όχι κάποια δυσάρεστη οσμή. Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και καλά στερεωμένα στο σώμα τους, ενώ η μεμβράνη του θώρακά τους να είναι τεντωμένη και διαφανής. Τα μάτια τους πρέπει να γεμίζουν ολόκληρη την οφθαλμική κοιλότητα και να φαίνονται λαμπερά. Το κεφάλι και ο θώρακας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα χωρίς μαύρες κηλίδες ή σημάδια αλλοίωσης. Ζωντανά μαλακόστρακα παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα πόδια, τις κεραίες και τα μάτια. Οι φρέσκες γαρίδες είναι γλιστερές στην αφή, ενώ οι αλλοιωμένες μπορεί να δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς όταν τις αγγίζουμε.
Ο παραδοσιακός ταραμάς
Ο ταραμάς είναι βασικό στοιχείο του σαρακοστιανού τραπεζιού και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλακή υφή και απαλή γεύση. Αν έχει πικρή ή όξινη γεύση, μπορεί να είναι αλλοιωμένος. Επίσης, σημάδια αλλοίωσης είναι η παρουσία μούχλας, η ξηρότητα και η τάγγιση.
Συσκευασμένα και “χύμα” προϊόντα
Όλα τα συσκευασμένα θαλασσινά πρέπει να φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις που προβλέπει η νομοθεσία, όπως το είδος του αλιεύματος, την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης και το αναγνωριστικό σήμα. Όσον αφορά τα προϊόντα που πωλούνται “χύμα”, οι λιανοπωλητές πρέπει να διατηρούν τις απαραίτητες σημάνσεις μέχρι την πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ