Η κατοικία που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος αποτελεί το βασικό τεκμήριο διαβίωσης για την εφορία, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη. Στην φορολογική δήλωση, η ιδιοκατοίκηση δηλώνεται αποκλειστικά στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, και δεν αναφέρεται στο έντυπο Ε2. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους φορολογούμενους να είναι προσεκτικοί στην καταγραφή των στοιχείων της κατοικίας τους, ειδικά εάν εντός του 2024 προέβησαν σε αλλαγή κατοικίας ή πώληση του ακινήτου τους.
Ακολουθούν αναλυτικά οι οδηγίες για τη σωστή δήλωση των κατοικιών στην φορολογική δήλωση:
-
Δήλωση Ιδιοκατοίκησης: Στον πίνακα 5.1 του εντύπου Ε1, επιλέγοντας την διεύθυνση της κατοικίας, εμφανίζεται υποπίνακας όπου δίνονται επιλογές για να εμφανιστεί είτε η περσινή δήλωση ακινήτων είτε τα στοιχεία του Ε9. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταχωρήσει όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες και να τα κατηγοριοποιήσει αναλόγως (π.χ., κύρια, 1η δευτερεύουσα, 2η δευτερεύουσα, λοιπές, αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι). Στη συνέχεια, αφού καταχωρηθούν τα ακίνητα, θα επιλέξετε την επιλογή «Μεταφορά στη Δήλωση». Αν υπάρχουν βοηθητικοί χώροι που βρίσκονται σε άλλη οικοδομή, τα στοιχεία τους θα πρέπει να καταχωρηθούν με τις αντίστοιχες διευθύνσεις και επιφάνειες στα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Εάν επιθυμείτε να δηλώσετε βοηθητικούς χώρους χωρίς κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, η επιφάνεια θα συμπληρωθεί στο πεδίο για βοηθητικούς χώρους και η χρήση θα είναι «αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι».
-
Αλλαγή Κατοικίας: Αν έχετε αλλάξει κύρια κατοικία εντός του 2024, θα πρέπει να επιλέξετε την διεύθυνση της νέας κύριας κατοικίας και να καταχωρήσετε τα στοιχεία της. Στη συνέχεια, θα την χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Μετά, επιλέγετε την τελευταία κύρια κατοικία και πάλι την επιλογή «Μεταφορά στη Δήλωση». Η τελευταία κύρια κατοικία θα εμφανιστεί στον πίνακα 5.1α και η αντικειμενική δαπάνη της παλαιότερης κατοικίας θα μεταφερθεί στους κωδικούς 707 και 708 για τον φορολογούμενο και τη σύζυγο αντίστοιχα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της καταχώρησης των στοιχείων των ακινήτων.
-
Πώληση Ακινήτου: Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, στον πίνακα των ακινήτων, είτε μέσω της εικόνας Ε9 είτε μέσω της περσινής δήλωσης, υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του ακινήτου που πωλήθηκε. Θα πρέπει να διαγράψετε το ακίνητο που δεν κατέχετε πλέον και να επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Αυτό θα ενημερώσει την φορολογική δήλωση με τα νέα δεδομένα.
-
Τροποποίηση Στοιχείων: Εάν τα στοιχεία των ακινήτων δεν είναι σωστά ή δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα, μπορείτε να τα διαγράψετε και να τα καταχωρήσετε ξανά ως νέα ακίνητα με τα σωστά δεδομένα. Αυτές οι αλλαγές αφορούν μόνο τη δήλωση Ε1 και δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα της περιουσίας σας.
-
Διακοπή Ηλεκτροδότησης: Η διακοπή της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου δεν συνεπάγεται την ακύρωση του αριθμού παροχής. Ο αριθμός παροχής είναι μοναδικός και αναγράφεται στον μετρητή κατανάλωσης του ακινήτου. Αν και το ακίνητο δεν είναι πλέον ηλεκτροδοτούμενο, ο αριθμός παροχής παραμένει καταχωρημένος και διατηρείται η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι κρίσιμο να τηρούνται οι σωστές διαδικασίες και να καταχωρούνται όλα τα στοιχεία με ακρίβεια, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή επιπλέον φόρους.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ



