Έως 350 ευρώ μηνιαία προσαύξηση για συνταξιούχους – Ποιους αφορά το νέο «μπόνους»

Μπόνους για συνταξιούχους με εργασία μετά το 2017

Ένα νέο οικονομικό όφελος αναμένεται να δουν σύντομα στις τσέπες τους χιλιάδες συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μηνιαία προσαύξηση στη σύνταξή τους που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 350 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά όσους έχουν συνεχίσει να απασχολούνται από το 2017 και μετά, υπό την προϋπόθεση πως θα δηλώσουν την οριστική διακοπή της εργασίας τους μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στον ΕΦΚΑ, στο αρμόδιο υποκατάστημα, για την προσμέτρηση των ενσήμων τους.

Πώς υπολογίζεται το ποσό της προσαύξησης

Η προσαύξηση αυτή δεν είναι σταθερή για όλους, αλλά εξαρτάται από τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της απασχόλησης. Ο σχετικός υπολογισμός γίνεται με έναν ειδικό συντελεστή 0,77% πάνω στις αποδοχές ή στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά. Ως εκ τούτου, όσοι είχαν υψηλότερους μισθούς ή περισσότερα χρόνια εργασίας μέσα σε αυτή την περίοδο, θα λάβουν και μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξή τους. Αντίθετα, όσοι ήδη λαμβάνουν το ανώτατο πλαφόν σύνταξης από τον ΕΦΚΑ – δηλαδή 5.236,77 ευρώ – δεν δικαιούνται επιπλέον μπόνους.

Ρυθμίσεις οφειλών για αυτοαπασχολούμενους

Η νέα νομοθεσία δίνει επίσης σημαντικές διευκολύνσεις στους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους που έχουν εκκρεμότητες με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών αυτών έως και σε 24 δόσεις. Στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες εισφορές έως τις 31 Μαρτίου 2025. Από την 1η Απριλίου 2025 και μετά, τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες εισφορές θα καλύπτονται μέσω παρακράτησης έως και 25% της σύνταξης. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής μέσω σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ, χωρίς ένταξη σε ρύθμιση ή παρακράτηση του ποσού από τη σύνταξη.

Τι προβλέπει το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν προβλέπεται περικοπή σύνταξης για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται. Ωστόσο, η εξαίρεση στον κανόνα αφορά τους συνταξιούχους κάτω των 62 ετών που απασχολούνται στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι υποχρεούνται να καταβάλλουν ειδική εισφορά: είτε 10% του μισθού τους στον ΕΦΚΑ, είτε – αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες – να πληρώνουν αυξημένη εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης κατά 50%. Το νέο αυτό πλαίσιο επιδιώκει να συνδυάσει την ανάγκη για εργασιακή συμμετοχή με τον σεβασμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ