«Βάζουν φωτιά στην κρουαζιέρα»: Οργισμένη προειδοποίηση από τον καπετάνιο Στεφανάτο για τα τέλη-σοκ, την αδιαφάνεια και τον τουριστικό… αυτογκολ!

“Δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες μέσα στη σεζόν”, προειδοποιεί με αγωνία ο καπετάνιος Ηλίας Στεφανάτος, μιλώντας στον δημοσιογραφο σακη βουτο & στον ιονιαν γκαλαξι, για τις νέες επιβαρύνσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον τουρισμό κρουαζιέρας στη χώρα μας.


Ακρίβεια, χαράτσια και… καμία εξήγηση

Ενώ ο τουρισμός φαίνεται έτοιμος να “απογειωθεί”, μια σειρά από αυξήσεις και μονομερείς αποφάσεις φέρνουν τα πάνω κάτω. Οι διεθνείς εξελίξεις και κυρίως η άνοδος στις τιμές των καυσίμων έχουν ήδη εκτινάξει το κόστος μετακίνησης. Όμως, η «χαριστική βολή» φαίνεται να έρχεται από μέσα: ένα νέο “τέλος επιβατών” στα κρουαζιερόπλοια, το οποίο εφαρμόζεται εντός τουριστικής σεζόν, από την 1η Ιουλίου.

«Είχαν υποσχεθεί πως το μέτρο θα πάει για του χρόνου. Ξαφνικά το εφαρμόζουν φέτος, ενώ οι εταιρείες έχουν ήδη κοστολογήσει τα δρομολόγια τους!», καταγγέλλει ο Στεφανάτος.


Πού πάνε τα λεφτά; Κανείς δεν ξέρει…

Μεγάλο ερώτημα, όπως αναδεικνύει ο ίδιος, είναι η πλήρης αδιαφάνεια γύρω από τα έσοδα αυτών των νέων τελών.

«Δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα έργο, ούτε μια μελέτη. Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας αντέδρασε, γιατί κανείς δεν τους εξήγησε τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα», σημειώνει ο έμπειρος καπετάνιος.


⚖️ Άνιση μεταχείριση: Πληρώνουν αλλιώς στη Μύκονο και αλλιώς στο Αργοστόλι

Οι τεράστιες αποκλίσεις στα λιμενικά τέλη εξοργίζουν τις εταιρείες:

  • 20€ ανά επιβάτη στη Μύκονο και τη Σαντορίνη

  • 5€ στο Αργοστόλι

«Δεν υπάρχει αιτιολόγηση. Και δεν προτείνονται ούτε εναλλακτικές, ούτε υποδομές. Αυτό είναι εξοργιστικό», υπογραμμίζει.


Η Ελλάδα χάνει το παιχνίδι – Η Αλβανία μπαίνει στο χάρτη!

Η διεθνής σκηνή αλλάζει ραγδαία. Αλβανία και Τουρκία, με νέες υποδομές και φθηνότερες λύσεις, τραβούν ήδη τις πρώτες κρουαζιέρες από την Ελλάδα.

«Οι εταιρείες δεν έχουν πρόβλημα να αλλάξουν ρότα. Αν τους διώξεις, δεν γυρνούν εύκολα», προειδοποιεί ο καπετάνιος.

Μάλιστα, η Αλβανία ήταν τιμώμενη χώρα σε παγκόσμια τουριστική έκθεση, στέλνοντας μήνυμα ότι το παιχνίδι του τουρισμού παίζεται πλέον αλλού.


3 δισ. ευρώ “στον αέρα”;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από την κρουαζιέρα για το 2024 αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Κι όμως, υπάρχει η εντύπωση ότι οι επισκέπτες δεν αφήνουν αρκετά χρήματα.

«Κάθε πλοίο κατεβάζει χιλιάδες επισκέπτες. Δεν πάνε όλοι σε ακριβά εστιατόρια – αλλά κι αυτοί αγοράζουν, κινούν την τοπική οικονομία», υπενθυμίζει ο Στεφανάτος.


«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα μείνουμε με άδεια λιμάνια»

Το μήνυμα του καπετάνιου είναι ξεκάθαρο:

«Ο τουρισμός δεν είναι φοροεισπρακτικό μέσο, είναι ευαίσθητη βιομηχανία. Αν δεν φτιάξουμε στρατηγική, θα το πληρώσουμε».


❗ Η προειδοποίηση δεν είναι απλώς λόγια. Είναι καμπανάκι για μια βιομηχανία που φέρνει δισεκατομμύρια και στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες. Η Ελλάδα, αν δεν προσαρμοστεί, ίσως σύντομα βρεθεί εκτός του χάρτη της παγκόσμιας κρουαζιέρας.