Τρως στο τιμόνι; Αυτό το «αθώο» λάθος μπορεί να σου κοστίσει δίπλωμα, πρόστιμο και… 350€!

Για πολλούς οδηγούς, το να φάνε ένα σνακ ή ένα σάντουιτς στο αυτοκίνητο μοιάζει με κάτι εντελώς φυσιολογικό. Ειδικά όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι καταιγιστικοί και ο χρόνος περιορισμένος, η κατανάλωση φαγητού πίσω από το τιμόνι φαντάζει σαν μια πρακτική λύση. Όμως, αυτή η συνηθισμένη συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη – όχι μόνο για την ασφάλεια στον δρόμο, αλλά και για την τσέπη σου. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αντιμετωπίζει την πράξη αυτή ως σοβαρή παράβαση, με «τσουχτερά» πρόστιμα και αυστηρές κυρώσεις.

Γιατί θεωρείται παράβαση;

Ο ΚΟΚ δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι «απαγορεύεται να τρως στο αυτοκίνητο». Παρόλα αυτά, δίνει το νομικό πλαίσιο που καθιστά την πράξη αυτή ποινικά επιβαρυντική. Σύμφωνα με το Άρθρο 17, ο οδηγός πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων ώστε να μπορεί να χειρίζεται με ασφάλεια το όχημα. Ένα χέρι που κρατάει μπουκάλι ή χάμπουργκερ σημαίνει λιγότερος έλεγχος στο τιμόνι και μεγαλύτερη καθυστέρηση σε μια πιθανή αντίδραση. Αυτό αυτομάτως μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράβαση, αφήνοντας στην κρίση της Τροχαίας την επιβολή προστίμου.

Το αποτέλεσμα; Όσοι «πιαστούν» να τρώνε κατά την οδήγηση βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κατηγορίας Ε3-Β: διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 30 ημέρες. Μιλάμε για μία από τις πιο βαριές ποινές που μπορεί να επιβληθούν για μια συνήθεια που σε πολλούς φαίνεται αθώα.

Δεν είναι μόνο το Άρθρο 17

Η αυστηρότητα δεν σταματά εκεί. Το Άρθρο 16 του ΚΟΚ προβλέπει ότι οι οδηγοί πρέπει να έχουν διαρκώς «τεταμένη την προσοχή» τους στον δρόμο και να οδηγούν με απόλυτη σύνεση. Όταν όμως τρως, το βλέμμα σου αναπόφευκτα αποσπάται. Μπορεί να κοιτάξεις για λίγο το κουτί με το φαγητό, να σκουπιστείς ή να προσπαθήσεις να κρατήσεις σταθερό ένα ποτήρι με καφέ. Όλα αυτά αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα ατυχήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η παράβαση κατατάσσεται στην κατηγορία Ε2-Α και τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Με άλλα λόγια: ακόμα κι αν «ξεφύγεις» από την αυστηρή ποινή των 350 ευρώ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τιμωρηθείς με το ίδιο αυστηρό σκεπτικό – γιατί ο νόμος θεωρεί το φαγητό πίσω από το τιμόνι σαφή μορφή απόσπασης προσοχής.

Οι μοτοσικλετιστές στο στόχαστρο

Η αυστηρότητα του ΚΟΚ είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους οδηγούν δίκυκλα, τρίτροχα ή ηλεκτρικά πατίνια. Στο Άρθρο 44 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι οδηγοί τέτοιων οχημάτων οφείλουν να κρατούν το τιμόνι με τα δύο χέρια, εκτός εάν δίνουν σήμα. Η κατανάλωση τροφής δεν αφήνει περιθώριο για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και η παράβαση κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Α, με πρόστιμο 30 ευρώ. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρότερο, αλλά για κάποιον που κινείται σε ανοιχτό δρόμο με μηχανή, το ρίσκο ατυχήματος είναι πολλαπλάσιο.

Η τεχνολογία… βλέπει τα πάντα

Και σαν να μην έφταναν οι νόμοι, έρχεται και η τεχνολογία να «κλείσει την τανάλια». Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήδη χρησιμοποιούνται ραντάρ τελευταίας γενιάς, ικανά να καταγράψουν οδηγούς που μιλούν στο κινητό, στέλνουν μηνύματα ή… μασουλούν κάτι πίσω από το τιμόνι. Τα δεδομένα αποστέλλονται αυτόματα στις αρχές, οι παραβάσεις βεβαιώνονται επί τόπου και τα πρόστιμα έρχονται χωρίς καμία δυνατότητα αμφισβήτησης. Είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα και στην Ελλάδα.

Ένα «σνακ» που μπορεί να στοιχίσει ακριβά

Η ουσία είναι μία: η κατανάλωση φαγητού στην οδήγηση δεν είναι απλώς θέμα καλών τρόπων ή ευκολίας. Είναι θέμα ασφάλειας, ευθύνης και νομιμότητας. Μια δαγκωματιά μπορεί να στοιχίσει εκατοντάδες ευρώ, την αφαίρεση διπλώματος και, το χειρότερο, να οδηγήσει σε δυστύχημα.

Σκέψου το την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να ανοίξεις μια τυρόπιτα στο φανάρι ή να πιεις βιαστικά τον καφέ σου στον περιφερειακό. Το τίμημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι η ίδια σου η ασφάλεια και η ζωή των ανθρώπων γύρω σου.