Τρίτη πτώση στύλου στην πλατεία: “Μια πόλη σε αποσύνθεση” – Σοβαρές καταγγελίες Μεσσάρη για την κατάσταση

Αιχμηρή παρέμβαση του Δημήτρη Μεσσάρη μετά από νέο περιστατικό με φωτιστικό στύλο – Τι καταγγέλλει για έργα, υποδομές και ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Έντονη ανησυχία προκαλεί η τρίτη κατά σειρά πτώση φωτιστικού στύλου στην κεντρική πλατεία, με τον επικεφαλής της παράταξης «Πάλλης Ξεκίνημα», Δημήτρη Μεσσάρη, να κάνει λόγο για «μια πόλη σε αποσύνθεση» και να ζητά άμεσες παρεμβάσεις πριν σημειωθούν σοβαρότερα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο. Όπως επισημαίνει, ήδη από τις 23 Μαρτίου 2025 είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της επικινδυνότητας των φωτιστικών στύλων στην πλατεία, τονίζοντας την «αδικαιολόγητη ταλάντωσή τους» και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν υπήρξε η απαιτούμενη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα σήμερα –μετά την τρίτη πτώση– να τίθεται πλέον ζήτημα ασφάλειας.

👉 Πρόταση-«καμπανάκι»
Ο κ. Μεσσάρης προτείνει την άμεση απομάκρυνση όλων των φωτιστικών στύλων από την πλατεία, έως ότου διασφαλιστεί η στατικότητά τους, τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος για να αποφευχθούν τα χειρότερα».


⚠️ Εικόνα εγκατάλειψης – Τι καταγγέλλεται

Στην ίδια παρέμβαση, περιγράφεται μια συνολική εικόνα υποβάθμισης της πόλης, με αναφορές σε:

  • Φθορά της νέας ασφάλτου, που –όπως αναφέρεται– «μετατρέπεται σε γαρμπίλι»

  • Συνεχή αύξηση των λακκουβών

  • Προβλήματα στα νέα φωτιστικά σώματα

  • Αδρανοποίηση «έξυπνων» υποδομών, όπως παγκάκια

  • Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο που χαρακτηρίζονται αισθητικά αμφιλεγόμενες

  • Τοποθέτηση εξοπλισμού χωρίς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ειρωνική διάθεση στην περιγραφή αυτών των ζητημάτων «κρύβει βαθιά απογοήτευση για την εικόνα της πόλης».


🏛️ Στο στόχαστρο η δημοτική αρχή

Ο επικεφαλής της παράταξης ασκεί ευθεία κριτική στον Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, ενώ απευθύνει κάλεσμα και προς τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης.

Όπως τονίζει, θέτει ζήτημα πολιτικής ευθύνης, καλώντας τους να μην αποδέχονται «σιωπηρά την υποβάθμιση», αλλά να εκφράσουν δημόσια τη θέση τους.


📣 Πολιτικό μήνυμα με αιχμές

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Μεσσάρης υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα της παράταξής του είναι «το καλό του τόπου» και όχι η κατάληψη θέσεων εξουσίας, σημειώνοντας πως «όλοι θα λογοδοτήσουν στην ιστορία».

Παράλληλα, επικαλείται τη ρήση του Θουκυδίδη:
«τοῦ δὲ πολέμου οἱ καιροὶ οὐ μενετοί», θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης δράσης.

Παρακάτω ολοκληρη η ανακοίνωση:

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

Με αφορμή την χθεσινή (τρίτη κατά σειρά) πτώση του φωτιστικού στύλου στην πλατεία, θεωρώ πως πρέπει να ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα!
Ως παράταξη, εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 23-03-2025, τονίσαμε ότι οι φωτιστικοί στύλοι της κεντρικής πλατείας, έχουν πρόβλημα. Από αρχής επισημάναμε, ότι η ταλάντωσή τους είναι αδικαιολόγητη και ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν θα αναφέρω την απάντηση του Δημάρχου κατά την επισήμανση του προβλήματος στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, γιατί εκ του αποτελέσματος αναδεικνύει, όχι μόνο την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει εμάς ως αντιπολίτευση, αλλά και την ελαφρότητα που αντιμετωπίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών γενικότερα. Με την λέξη ποιότητα ζωής αναφέρομαι και σε άλλες λέξεις που εγείρουν άλλου είδους ευθύνες, στις οποίες την παρούσα φάση δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Δεδομένου ότι είναι η τρίτη κατά σειρά φωτιστική κολόνα που σπάει, θεωρώ πως για να αποφευχθούν τα χειρότερα, πρέπει να αφαιρεθούν προσωρινά ΟΛΕΣ. Λαμβάνοντας υπόψην ότι οι ,μέχρι τώρα, ατυχείς παρεμβάσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα, η απομάκρυνση αυτών είναι μονόδρομος για να αποφευχθούν ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Η γενικότερη εικόνα της πόλης έχει ως εξής:
-Η νέα άσφαλτος μετατρέπεται σε γαρμπίλι.
-Οι λακκούβες αυξάνονται εκθετικά, ακολουθώντας την τιμή του πετρελαίου για να είμαστε και επίκαιροι.
-Τα νέα φωτιστικά πέφτουν.
-Τα έξυπνα παγκάκια ,σιγά σιγά, αποσύρονται από την ενεργό δράση μαζί με ότι άλλο έξυπνο έχουμε πληρώσει, ως πολίτες, χωρίς κανένα σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο.
– Την ατυχή και ανούσια ,κατά την άποψη μου ως Αρχιτέκτονας, αναπαραγωγή (της βρύσης) ενός σημαντικού μορφολογικού στοιχείου, που κοσμούσε κατά το παρελθόν τον συγκεκριμένο χώρο.
-Την, από εδώ και τρεις μήνες, προσεδάφιση, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου, ενός ωραιότατου μετασχηματιστή ο οποίος απολαμβάνει περιχαρής τη θέα του πόρτου.
Η αλήθεια είναι πως, η σκωπτική γλώσσα που επιλέγω για να περιγράψω τα παραπάνω, είναι για να απαλύνω την βαθιά θλίψη και απογοήτευση που αισθάνομαι για τη συνολική εικόνα της πόλης που ζούμε.
Η επιστολή αυτή δεν απευθύνεται μόνο στον Δήμαρχο, ο οποίος, είναι ξεκάθαρο πλέων ότι, δεν έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών.
Η επιστολή αυτή απευθύνεται, κυρίως, στους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους που συμμετέχουν στη Δημοτική Αρχή του τόπου:
Αγαπητοί, Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Είμαι βέβαιος ότι αγαπάτε ετούτο τον τόπο όπως όλοι μας. Πιστεύω ότι ο καθένας από εσάς, δίνει το δικό του, σε προσωπικό επίπεδο, αγώνα και το σέβομαι απόλυτα. Σε πολιτικό επίπεδο ,όμως, πώς γίνεται να αποδέχεστε σιωπηρά όλη αυτή την υποβάθμιση; Πώς γίνετε να μην αισθάνεστε την ανάγκη να εκφράσετε ,για καθαρά αξιακούς λόγους, τη δυσαρέσκειά σας, για την υποβάθμιση που υφίστανται, όχι μόνο οι δικές σας περιουσίες αλλά και όλων εκείνων που κληθήκατε να εκπροσωπήσετε; Δεν φτάνει μόνο να έχουμε αξιώματα, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, αλλά πρέπει να τα αξίζουμε κιόλας. Θα επαναλάβω ότι πιστεύω πως κανένας από εσάς δεν αγαπάει λιγότερο τούτο τον τόπο. Οφείλετε όμως να το αποδείξετε! Το οφείλετε στον εαυτό σας ,κυρίως, αλλά και σε όλους εκείνους που σας στήριξαν με την ψήφο τους!
Για την παράταξη μας προέχει πάντα το καλό του τόπου! Προσπαθούμε πάντα να εκφράσουμε την άποψη μας για να γίνουμε καλύτεροι και όχι για να πιάσουμε στασίδια και καρέκλες! Ο καθένας από εμάς ξέρει καλά ότι θα λογοδοτήσει στην ιστορία!
Αγαπητοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης ο Θουκυδίδης είπε: «τοῦ δὲ πολέμου οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» , πιο επίκαιρο δεν γίνετε!

Μεσσάρης Δημήτρης,
επικεφαλής της παράταξης Πάλλης Ξεκίνημα.